ПРЕРАЂЕНО И ЦРВЕНО МЕСО ПОВЕЋАВАЈУ РИЗИК ОД ДИЈАБЕТЕСА ТИПА 2 Доводе до слепила, отказивања бубрега, срчаних напада, можданих удара и ампутације доњих екстремитета
Конзумирање прерађеног и црвеног меса повећава ризик од добијања дијабетеса типа 2, и само два комада шунке дневно повећавају за 15 одсто такву врсту опасности, показала је најновија студија.
Истраживање, које су спровели експерти са Универзитета Кембриџ, обухватило је два милиона људи широм света, и пружа до сада најмасовнији доказ који повезује црвено месо са повећаним ризиком од дијабетеса, преноси данас Гардијан. Више од 400 милиона људи у свету болује од дијабетеса типа 2 који доводи до слепила, отказивања бубрега, срчаних напада, можданих удара и ампутације доњих екстремитета.
Резултати најновије студије указују колико је важан начин исхране да би се то избегло, а препоручује се ограничавање конзумирања прерађеног меса, као и непрерађеног црвеног меса. Истраживачи су утврдили да дневно конзумирање 50 грама месних прерађевина, односно два комада шунке, повећава ризик од дијабетеса типа 2 за 15 одсто у наредних десет година, а узимање 100 грама непрерађеног црвеног меса дневно, или једна мале шницле, увећава тај ризик за 10 процената.
Експерт за Универзитета Астон, Дуејн Мелор, каже да је порука да се месо конзумира умерено како би се смањио ризик од дијабетеса типа 2, а да исхрана треба буде богата поврћем, воћем, орашастим плодовима, семенкама, пасуљем и осталим врстама сочива. “Све то треба да буде праћено редовоном физичком активношћу како би се минимизирао ризик од стварања дијабетеса типа 2”, закључио је Мелор.