МЕСО ИЗ ЛАБОРАТОРИЈЕ ЈЕ СТИГЛО Да ли је штетно? ДОКТОР ФИЛГУД: Није то баш „вештачко-вештачко“, може да буде добро
Култивисано или вештачко месо стигло је на трпезе земаља Европске уније, а поставља се питање да ли је штетно и да ли иза свега стоји само материјална корист?
Многи не могу да замисле да уместо правог печења, једу нешто направљено у лабораторији, међутим, изгледа ће се и то у будућности догодити.
О томе како се вештачко месо производи, да ли је штетно и да ли иза свега стоји само материјална корист за ТВ Прва говорио је др Саша Плећевић, познатији као др Филгуд.
Вештачко месо, да ли га звати вештачким месом, јер то се обично од телета узму биопсијом ћелије, па се у лабораторијским условима од те ћелије направи месо. Односно, то су ћелије од којих се праве мишићне ћелије рецимо, па се направи стејк говеђи и тако даље или пилећи. Ако говорим као доктор, мислим да је то будућност, да је неминовно и да има више, по мени, позитивних ствари, него негативних, каже Саша и додаје:
То је мој лични став и не кажем да сам у праву. Које су рецимо предности? Под условом да то стварно буде безбедно и да буде како треба контролисано, мислим да има низ бенефита, а не негативности. Зашто? Ако ми узмемо са ћелију, на пример са животњског бута у контролисаним условима, ако се та ћелија храни и од ње се прави бифтек, ако се прави у лабораторијским условима, добре аминокиселине ако буду, ако буду добре масти... ту можеш тачно да стављаш толико ћемо тога, толико тога, толико тога. И да то опет буде природно, није то вештачко-вештачко. Зато што је то узето од животиње, нисмо ми то нешто ГМО направили, каже Плећевић и наставља:
"Тако да, ако добијеш месо које је контролисано, има толико протеина, има толико масти, има толико нутритијената додатних, то може да буде добро".
Доктор открива и које су судећи по њему, предности оваквог меса.
Огромна је глад, биће осам милијарди људи на свету. Друго, тај нехумани третман према животињама, које се убијају, додао је.
Дневник/Б92