СМАЊЕНА ПОТРОШЊА, АЛИ И УВОЗ Свињетина ДУПЛО ЈЕФТИНИЈА него за Ускрс! Месо највише увозимо из Шпаније, а ево како да БУДЕТЕ СИГУРНИ да су месне прерађевине од ДОМАЋЕ СИРОВИНЕ
Цене свињског меса су скоро дупло ниже него уочи Ускрса. Произвођачи проблем виде у увозу, потрошачи се надају да ће тренутна ситуација остати непромењена, а Ненад Будимовић из ПКС каже да је разлог смањена потрошња меса у летњем периоду.
Међутим, није дошло до одступања цене товљеника, која је око 230 динара по килограму живе ваге, истиче Будимовић.
Ненад Будимовић из Привредне коморе Србије (ПКС) каже да Србија једноставно производи мање свињског меса него што јој је потребно.
Овде је ситуација да ми немамо довољно свињског меса, већ за неких 80 одсто потреба, а тих 20 процената увоза служи за прераду, наводи Будимовић.
Истиче да домаћа производња треба да се повећа и да буде довољна за сопствене потребе, па затим и вишкове који ће се извозити.
Када говоримо о увозу меса за прераду, највише се увози из Европске уније – углавном из Шпаније, каже саговорник РТС-а.
Наводи да свињско, као и свако друго месо, мора да се обележи уз ваљану декларацију.
Уколико на етикети има српску тробојку (заставу) то значи да су сировине из Србије, каже Будимовић.
Апел Министарства пољопривреде кланичарима је да чешће купују домаће свиње и товљенике, а Будимовић наглашава да је мали број домаћих свиња на тржишту.
Све је у понуди и тражњи. Највише произвођача свиња и товљеника има у Војводини, око 45 одсто. Од тога зависи и цена, закључује саговорник РТС-а.
Дневник/РТС