ЈЕ Л ВАМ ПОЗНАТО ШТА ЗАПРАВО ЈЕДЕТЕ У СУПИ ИЗ КЕСИЦЕ? Тешко да је реч о здравим састојцима
Популарно јело се чини као идеално решење када људи немају времена да направе домаћу супу, посебно када су на путу. Обратите пажњу, не знате шта уносите у организам. Не треба је конзумирати два, три пута седмично.
Иако су доступне у разним укусима и привлаче потрошаче једноставношћу припреме, супе из кесице нису најздравији избор. И док могу деловати као добра замена јер за пар минута добијете четири тањира супе, ако их често конзумирате, морате знати неколико ствари.
Зашто супа из кесице није здрава?
Састав супе из кесице није добар за здравље, због тога што оне садрже доста соли и резанца од белог брашна. То значи да је повећан удео угљених хидрата, а посебан проблем представљају транс масти, односно незасићене масне киселине и појачивачи укуса.
Један од главних проблема са супом из кесице је висок садржај натријума. Натријум је кључан за регулацију крвног притиска и функцију мишића, али прекомерно конзумирање може довести до хипертензије, срчаних болести и проблема с бубрезима. Према препорукама Светске здравствене организације (WHO), одрасли не би требали уносити више од 2.300 милиграма натријума дневно, а једна порција супе из кесице може садржати и до половине те количине.
Супе из кесице често садрже конзервансе и адитиве који продужују рок трајања и побољшавају укус. Иако су многи од тих адитива сигурни за конзумирање у малим количинама, дуготрајно конзумирање може имати негативне последице по здравље. Неки од тих адитива, попут мононатријевог глутамата (МСГ), повезани су с главобољама и другим здравственим тегобама код осетљивих особа.
Иако су практичне, супе из кесице често су нутритивно сиромашне. Обично садрже минималне количине поврћа и протеина, што их чини неадекватним извором есенцијалних нутријената. Конзумирање оваквих супа може довести до мањка потребних витамина и минерала у исхрани. Иако се не примећују на први поглед, супе из кесице често садрже додане шећере и нездраве масноће. Ти састојци побољшавају укус, али такође повећавају калоријску вредност производа, што може придонети гојењу и другим здравственим проблемима.
Ако једете супе из кесице два до три пута недељно, то није добро. Избегавајте често конзумирање ових супа.
Уместо супе из кесице, препоручује се припрема домаће супе са свежим састојцима. Домаће супе могу бити једнако брзе за припрему ако се припреме унапред и замрзну у порцијама. Бирање здравијих алтернатива може знатно придонети бољем здрављу и исхрани, пише Тимес оф Индиа.
АЛО