Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

JE L VAM POZNATO ŠTA ZAPRAVO JEDETE U SUPI IZ KESICE? Teško da je reč o zdravim sastojcima

08.08.2024. 11:44 11:58
Piše:
Foto: Youtube Prinscreen/ Real Feast

Popularno jelo se čini kao idealno rešenje kada ljudi nemaju vremena da naprave domaću supu, posebno kada su na putu. Obratite pažnju, ne znate šta unosite u organizam. Ne treba je konzumirati dva, tri puta sedmično.

Iako su dostupne u raznim ukusima i privlače potrošače jednostavnošću pripreme, supe iz kesice nisu najzdraviji izbor. I dok mogu delovati kao dobra zamena jer za par minuta dobijete četiri tanjira supe, ako ih često konzumirate, morate znati nekoliko stvari.

Zašto supa iz kesice nije zdrava?

Sastav supe iz kesice nije dobar za zdravlje, zbog toga što one sadrže dosta soli i rezanca od belog brašna. To znači da je povećan udeo ugljenih hidrata, a poseban problem predstavljaju trans masti, odnosno nezasićene masne kiseline i pojačivači ukusa.

Jedan od glavnih problema sa supom iz kesice je visok sadržaj natrijuma. Natrijum je ključan za regulaciju krvnog pritiska i funkciju mišića, ali prekomerno konzumiranje može dovesti do hipertenzije, srčanih bolesti i problema s bubrezima. Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije (WHO), odrasli ne bi trebali unositi više od 2.300 miligrama natrijuma dnevno, a jedna porcija supe iz kesice može sadržati i do polovine te količine.

Supe iz kesice često sadrže konzervanse i aditive koji produžuju rok trajanja i poboljšavaju ukus. Iako su mnogi od tih aditiva sigurni za konzumiranje u malim količinama, dugotrajno konzumiranje može imati negativne posledice po zdravlje. Neki od tih aditiva, poput mononatrijevog glutamata (MSG), povezani su s glavoboljama i drugim zdravstvenim tegobama kod osetljivih osoba.

Iako su praktične, supe iz kesice često su nutritivno siromašne. Obično sadrže minimalne količine povrća i proteina, što ih čini neadekvatnim izvorom esencijalnih nutrijenata. Konzumiranje ovakvih supa može dovesti do manjka potrebnih vitamina i minerala u ishrani. Iako se ne primećuju na prvi pogled, supe iz kesice često sadrže dodane šećere i nezdrave masnoće. Ti sastojci poboljšavaju ukus, ali takođe povećavaju kalorijsku vrednost proizvoda, što može pridoneti gojenju i drugim zdravstvenim problemima.

Ako jedete supe iz kesice dva do tri puta nedeljno, to nije dobro. Izbegavajte često konzumiranje ovih supa.

Umesto supe iz kesice, preporučuje se priprema domaće supe sa svežim sastojcima. Domaće supe mogu biti jednako brze za pripremu ako se pripreme unapred i zamrznu u porcijama. Biranje zdravijih alternativa može znatno pridoneti boljem zdravlju i ishrani, piše Times of India.

ALO

Piše:
Pošaljite komentar
Ova MAGIČNA SUPA od SAMO 2 SASTOJKA, preporodiće vam i dušu i telo

Ova MAGIČNA SUPA od SAMO 2 SASTOJKA, preporodiće vam i dušu i telo

16.06.2024. 12:15 12:19
Italijanska PASTINA SUPA je hit u svetu: Kad jednom probate, pravićete stalno

Italijanska PASTINA SUPA je hit u svetu: Kad jednom probate, pravićete stalno

05.08.2024. 14:09 14:18