clear sky
12°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДАНАС НА ФЕСТИВАЛУ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ На програму “Прослава” овогодишњи победник Пуле

23.07.2024. 10:11 10:29
Пише:
Фото: promo

Данас ће на Летњој позорници на Палићу, у оквиру текућег 31. фестивала европског филма Палић, у Главном такмичарском програму од 21 час бити приказано остварење “Кад сване дан” Рунара Рунарсона, док је од 23 сата на реду пројекција филм “Прослава” Бруна Анковића.

“Прослава је” на овогодишњем Пулском филмском фестивалу освојила “Велику златну арену” за најбољи филм као и “Златну арену” за најбољи сценарио, за најбољу мушку главну улогу и фотографију.

У филму “Кад сване дан”, између два заласка сунца, Уна, млада студенткиња уметности сусреће љубав, пријатељство, тугу и лепоту. Прича остварења “Прослава” Бруна Анковића смештена је на крају Другог светског рата. Уморан и поражен, војник Мијо скрива се у шуми. Из скровишта посматра родно село у које се не сме да се врати. Кроз три кључна момента његовог живота приказују се околности које доводе до експанзије екстремизма у друштву…

У селекцији „Паралеле и судари”, у биоскопу Абазија на Палићу данас су на репертоару филмови “Босански лонац” Пава Маринковића (18 часова) и “Пет и по љубавних прича у стану у Виљнусу, Литванија“ Томаса Венгриса (20х).

Главни јунак филма „Босански лонац”, Фарук Шего, неуспешни је босански писац којем прети депортација из Аустрије, ако не  докаже да је допринео аустријском културном друштву. Његова последња шанса је позоришна трупа која може да одигра представу коју је написао као младић… Радња филма “Пет и по љубавних прича у стану у Виљнусу, Литванија“ прати пет гостију који пролазе кроз љубавну кризу у смештају у Виљнусу, несвесни радости и трагедија које су се одиграле унутар тих истих зидова. У међувремену, Јоланта, тиха чистачица, враћа се да обрише доказе сваке незгоде, док се паралелно одвија њена љубавна прича.

У селекцији “Галиција у фокусу”, у Малој сали “Мира Бањац” биоскопа Абазија, од 19 часова на програму је филм “Матриа” који је режирао Алваро Гаго. Главна јунакиња овог филма Рамона живи у галицијском селу, којим влада традиција и посвећено је раду. Жртвујући све како би осигурала бољу будућност за своју ћерку, приморана је да погледа у себе и помисли да можда, ипак, постоји нешто ново за шта вреди живети.

У селекцији “Нови мађарски филм”, у Биоскопу Еуроцинема у Суботици ће у 19 часова бити приказан филм “Неке птице” (Даниел Хевéр). Ово је филм о Бели, који има осећај да се свет уротио против њега када га син смести у старачки дом. Бела жели свима да докаже да може да живи независно како би могао да се врати кући…

У селекцији “Ецо Dox” у Арт Биоскопу “Лифка” у Суботици, данас од 17 часова, на програму је филм “Шума” редитељке Лидије Дуде. По завршетку универзитета, Асија и Марек купили су стару кућу близу источне границе Пољске. Тамо у Беловешкој шуми, најстаријој шуми у Европи, током година створили су сопствени рај – место где њихова деца могу безбедно да одрастају, далеко од проблема данашњег света. Међутим, једног дана све се мења, појавом странаца - избеглица непожељних и у Пољској и у Белорусији. Упркос контроверзним законима о граници, цела породица помаже онима којима је то потребно.

На истом месту у селекцији “Нови европски документарни филм”, од 19 часова ће бити приказано остварење “Zinzindurrunkarratz” Оскара Алегрије. Редитељ одлучује да поврати стазу насталу трансхуманцијом (сеобом стоке) коју су пастири у његовом граду раније користили како би стигли до планина, али не може да нађе никога живог да му покаже тачан пут. Његова је идеја и да то сними старом породичном камером супер-8, али открива да, након 41 године неупотребе, она више не хвата звук. Заборављена стаза и нема камера постаће, заједно са магарцем по имену Паоло, протагонисти путовања пуног сећања, упитника и тишине.

У селекцији Омаж добитнику Ундергроунд Спирит награде, у биоскопу Абазија од 22 сата на репертоару је остварење “Неуспешна празнина” Мике Таниле.

В. Ц.

Аутор:
Пошаљите коментар
ДРУГОГ ДАНА ФЕСТИВАЛА ЕВРОПСКОГ ФИЛМА, НА ЛЕТЊОЈ ПОЗОРНИЦИ "Underground Spirit” Мики Танили

ДРУГОГ ДАНА ФЕСТИВАЛА ЕВРОПСКОГ ФИЛМА, НА ЛЕТЊОЈ ПОЗОРНИЦИ "Underground Spirit” Мики Танили

22.07.2024. 10:48 10:53
Филмски фестивал на Палићу најавио гостовање Џејмса Лавела

Филмски фестивал на Палићу најавио гостовање Џејмса Лавела

12.06.2019. 09:45 09:50
(ВИДЕО, ФОТО) ОТВОРЕН ФЕСТИВАЛ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ Гојковић поздравила учеснике, Аница Добра отворила фестивал; Догађај истрајан на важном филмском путу

(ВИДЕО, ФОТО) ОТВОРЕН ФЕСТИВАЛ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ Гојковић поздравила учеснике, Аница Добра отворила фестивал; Догађај истрајан на важном филмском путу

20.07.2024. 22:25 22:45