Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DANAS NA FESTIVALU EVROPSKOG FILMA PALIĆ Na programu “Proslava” ovogodišnji pobednik Pule

23.07.2024. 10:11 10:29
Piše:
Foto: promo

Danas će na Letnjoj pozornici na Paliću, u okviru tekućeg 31. festivala evropskog filma Palić, u Glavnom takmičarskom programu od 21 čas biti prikazano ostvarenje “Kad svane dan” Runara Runarsona, dok je od 23 sata na redu projekcija film “Proslava” Bruna Ankovića.

“Proslava je” na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu osvojila “Veliku zlatnu arenu” za najbolji film kao i “Zlatnu arenu” za najbolji scenario, za najbolju mušku glavnu ulogu i fotografiju.

U filmu “Kad svane dan”, između dva zalaska sunca, Una, mlada studentkinja umetnosti susreće ljubav, prijateljstvo, tugu i lepotu. Priča ostvarenja “Proslava” Bruna Ankovića smeštena je na kraju Drugog svetskog rata. Umoran i poražen, vojnik Mijo skriva se u šumi. Iz skrovišta posmatra rodno selo u koje se ne sme da se vrati. Kroz tri ključna momenta njegovog života prikazuju se okolnosti koje dovode do ekspanzije ekstremizma u društvu…

U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću danas su na repertoaru filmovi “Bosanski lonac” Pava Marinkovića (18 časova) i “Pet i po ljubavnih priča u stanu u Viljnusu, Litvanija“ Tomasa Vengrisa (20h).

Glavni junak filma „Bosanski lonac”, Faruk Šego, neuspešni je bosanski pisac kojem preti deportacija iz Austrije, ako ne  dokaže da je doprineo austrijskom kulturnom društvu. Njegova poslednja šansa je pozorišna trupa koja može da odigra predstavu koju je napisao kao mladić… Radnja filma “Pet i po ljubavnih priča u stanu u Viljnusu, Litvanija“ prati pet gostiju koji prolaze kroz ljubavnu krizu u smeštaju u Viljnusu, nesvesni radosti i tragedija koje su se odigrale unutar tih istih zidova. U međuvremenu, Jolanta, tiha čistačica, vraća se da obriše dokaze svake nezgode, dok se paralelno odvija njena ljubavna priča.

U selekciji “Galicija u fokusu”, u Maloj sali “Mira Banjac” bioskopa Abazija, od 19 časova na programu je film “Matria” koji je režirao Alvaro Gago. Glavna junakinja ovog filma Ramona živi u galicijskom selu, kojim vlada tradicija i posvećeno je radu. Žrtvujući sve kako bi osigurala bolju budućnost za svoju ćerku, primorana je da pogleda u sebe i pomisli da možda, ipak, postoji nešto novo za šta vredi živeti.

U selekciji “Novi mađarski film”, u Bioskopu Eurocinema u Subotici će u 19 časova biti prikazan film “Neke ptice” (Daniel Hevér). Ovo je film o Beli, koji ima osećaj da se svet urotio protiv njega kada ga sin smesti u starački dom. Bela želi svima da dokaže da može da živi nezavisno kako bi mogao da se vrati kući…

U selekciji “Eco Dox” u Art Bioskopu “Lifka” u Subotici, danas od 17 časova, na programu je film “Šuma” rediteljke Lidije Dude. Po završetku univerziteta, Asija i Marek kupili su staru kuću blizu istočne granice Poljske. Tamo u Beloveškoj šumi, najstarijoj šumi u Evropi, tokom godina stvorili su sopstveni raj – mesto gde njihova deca mogu bezbedno da odrastaju, daleko od problema današnjeg sveta. Međutim, jednog dana sve se menja, pojavom stranaca - izbeglica nepoželjnih i u Poljskoj i u Belorusiji. Uprkos kontroverznim zakonima o granici, cela porodica pomaže onima kojima je to potrebno.

Na istom mestu u selekciji “Novi evropski dokumentarni film”, od 19 časova će biti prikazano ostvarenje “Zinzindurrunkarratz” Oskara Alegrije. Reditelj odlučuje da povrati stazu nastalu transhumancijom (seobom stoke) koju su pastiri u njegovom gradu ranije koristili kako bi stigli do planina, ali ne može da nađe nikoga živog da mu pokaže tačan put. Njegova je ideja i da to snimi starom porodičnom kamerom super-8, ali otkriva da, nakon 41 godine neupotrebe, ona više ne hvata zvuk. Zaboravljena staza i nema kamera postaće, zajedno sa magarcem po imenu Paolo, protagonisti putovanja punog sećanja, upitnika i tišine.

U selekciji Omaž dobitniku Underground Spirit nagrade, u bioskopu Abazija od 22 sata na repertoaru je ostvarenje “Neuspešna praznina” Mike Tanile.

V. C.

Autor:
Pošaljite komentar
DRUGOG DANA FESTIVALA EVROPSKOG FILMA, NA LETNJOJ POZORNICI "Underground Spirit” Miki Tanili

DRUGOG DANA FESTIVALA EVROPSKOG FILMA, NA LETNJOJ POZORNICI "Underground Spirit” Miki Tanili

22.07.2024. 10:48 10:53
Filmski festival na Paliću najavio gostovanje Džejmsa Lavela

Filmski festival na Paliću najavio gostovanje Džejmsa Lavela

12.06.2019. 09:45 09:50
(VIDEO, FOTO) OTVOREN FESTIVAL EVROPSKOG FILMA PALIĆ Gojković pozdravila učesnike, Anica Dobra otvorila festival; Događaj istrajan na važnom filmskom putu

(VIDEO, FOTO) OTVOREN FESTIVAL EVROPSKOG FILMA PALIĆ Gojković pozdravila učesnike, Anica Dobra otvorila festival; Događaj istrajan na važnom filmskom putu

20.07.2024. 22:25 22:45