clear sky
12°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

УСЕВИ ЗАСАД ОДОЛЕВАЈУ АФРИЧКОЈ ТЕМПЕРАТУРИ, АЛИ НЕЋЕ МОЋИ ДУГО ДА ИЗДРЖЕ Паклена врућина најопаснија по соју и кукуруз

13.07.2024. 08:22 08:35
Пише:
Фото: Dnevnik (F. Bakić), Pixabay

Велика врућина за сада не утиче на кукуруз, соју и сунцокрет јер се још дуж пута може видети да се зелене, али доњи листови на поједним пољима почињу да се суше.

Тропска врућина траје већ дуже од недељу дана и не најављује се скорашњи пад температуре, осим што се према метеоролошким извештајима наговештава нижа температура ваздуха за свега неколико степени. Ратаре и агрономе брине колико ће у таким условима издржати главне пољопривредне културе. Земљо-

радници од летине живе и сада им је главна преокупација праћење метеоролошких извештаја, јер су у прошлогодишњој жетви због суперћелијске олује лоше прошли.


Кукуруза има највише посејаног, на око 961.270 хектара, према подацима Републичког завода за статистику. Добро изгледа захваљујући недавној киши, али какав ће кукуруз бити у наредном периоду, током тропске жеге која се најављује, др Горан Бекавац са новосадског Института за ратарство и повртарство не може да процени.

 – Немамо такво искуство да бисмо могли унапред говорити шта ће кукурузу донети тропски талас без икаквог захлађења, ни током ноћи, како се најављује. У сваком случају, сматрам да ће рани хибриди и ранија сетва кукуруза боље пребродити врео талас – казао је др Бекавац. – Кукуруз је прошао фазу метличења и налази се у фази наливања зрна. Зато би му, уместо афричке врућине, киша била преко потребна, баш као и она која је била пре ових високих дневних температура, захваљујући којој сада још на њивама добро изгледа, јер да није било падавина, вероватно би се осушио.

Суша и суперћелијска олуја прошле године десетковале су род соје, која воли влагу. Шта ће ове године тропска клима донети уљарици, видеће се у наредном периоду, али према садашњој временској прогнози лоше јој се пише.

– Сува клима са тропским таласом угрожава пођеднако и ране и касније сорте соје, с тим што се код каснијих сорти могу очекивати још нижи приноси у односу на рану соју – рекао је Војин Ђукић са Инситута за ратарство и повртарство Нови Сад. – На соју негативно утиче тропска врућина пошто је уљарица у фази формирања махуна и наливања зрна. Тренутно добро изгледа на пољима, али високе дневне температуре неће моћи дуго да издрже. Потребна јој је киша, посебно сада, када је у фази наливања зрна.


Сунце сунцокрет не омета
За разлику од кукуруза и соје, сунцокрет може да поднесе у извесној мери дужи период тропске врућине и без кише. Раније је процветао него ранијих година, баш због тога што је топло време погурало вегетацију, услед чега је мало нижи него уобичајено. 

Ђукић је додао да је последња киша годила уљарици јер је пало између 30 до 50 литара по квадратном метру, што је соји одговарало у развоју. То је сада још увек видљиво по њивама, премда има парцела где почиње да вене, а доњи листови јој подгоревају. 

З. Делић

 

Аутор:
Пошаљите коментар
ОВО ЈЕ ЗАСТРАШУЈУЋЕ Објављена МАПА на којој се ЈАСНО ВИДИ шта нам предстоји након „пржења“ у паклу! Врућине се свима смучиле, а да ли нам стиже СУПЕРЋЕЛИЈСКА ОЛУЈА? (ФОТО)

ОВО ЈЕ ЗАСТРАШУЈУЋЕ Објављена МАПА на којој се ЈАСНО ВИДИ шта нам предстоји након „пржења“ у паклу! Врућине се свима смучиле, а да ли нам стиже СУПЕРЋЕЛИЈСКА ОЛУЈА? (ФОТО)

12.07.2024. 23:02 23:07
ГРАД УНИШТИО 100 ОДСТО УСЕВА ТАМО ГДЕ ЈЕ ПРОШАО Најгоре прошла Бачка Паланка, ЕВО где још има спаса

ГРАД УНИШТИО 100 ОДСТО УСЕВА ТАМО ГДЕ ЈЕ ПРОШАО Најгоре прошла Бачка Паланка, ЕВО где још има спаса

05.06.2024. 11:03 11:26
ТРГОВАЛО СЕ КУКУРУЗОМ АЛИ... Велико интересовање газдинстава за пшеницу овогодишњег рода

ТРГОВАЛО СЕ КУКУРУЗОМ АЛИ... Велико интересовање газдинстава за пшеницу овогодишњег рода

12.07.2024. 15:32 15:34