Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

USEVI ZASAD ODOLEVAJU AFRIČKOJ TEMPERATURI, ALI NEĆE MOĆI DUGO DA IZDRŽE Paklena vrućina najopasnija po soju i kukuruz

13.07.2024. 08:22 08:35
Piše:
Foto: Dnevnik (F. Bakić), Pixabay

Velika vrućina za sada ne utiče na kukuruz, soju i suncokret jer se još duž puta može videti da se zelene, ali donji listovi na pojednim poljima počinju da se suše.

Tropska vrućina traje već duže od nedelju dana i ne najavljuje se skorašnji pad temperature, osim što se prema meteorološkim izveštajima nagoveštava niža temperatura vazduha za svega nekoliko stepeni. Ratare i agronome brine koliko će u takim uslovima izdržati glavne poljoprivredne kulture. Zemljo-

radnici od letine žive i sada im je glavna preokupacija praćenje meteoroloških izveštaja, jer su u prošlogodišnjoj žetvi zbog superćelijske oluje loše prošli.


Kukuruza ima najviše posejanog, na oko 961.270 hektara, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku. Dobro izgleda zahvaljujući nedavnoj kiši, ali kakav će kukuruz biti u narednom periodu, tokom tropske žege koja se najavljuje, dr Goran Bekavac sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo ne može da proceni.

 – Nemamo takvo iskustvo da bismo mogli unapred govoriti šta će kukuruzu doneti tropski talas bez ikakvog zahlađenja, ni tokom noći, kako se najavljuje. U svakom slučaju, smatram da će rani hibridi i ranija setva kukuruza bolje prebroditi vreo talas – kazao je dr Bekavac. – Kukuruz je prošao fazu metličenja i nalazi se u fazi nalivanja zrna. Zato bi mu, umesto afričke vrućine, kiša bila preko potrebna, baš kao i ona koja je bila pre ovih visokih dnevnih temperatura, zahvaljujući kojoj sada još na njivama dobro izgleda, jer da nije bilo padavina, verovatno bi se osušio.

Suša i superćelijska oluja prošle godine desetkovale su rod soje, koja voli vlagu. Šta će ove godine tropska klima doneti uljarici, videće se u narednom periodu, ali prema sadašnjoj vremenskoj prognozi loše joj se piše.

– Suva klima sa tropskim talasom ugrožava pođednako i rane i kasnije sorte soje, s tim što se kod kasnijih sorti mogu očekivati još niži prinosi u odnosu na ranu soju – rekao je Vojin Đukić sa Insituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad. – Na soju negativno utiče tropska vrućina pošto je uljarica u fazi formiranja mahuna i nalivanja zrna. Trenutno dobro izgleda na poljima, ali visoke dnevne temperature neće moći dugo da izdrže. Potrebna joj je kiša, posebno sada, kada je u fazi nalivanja zrna.


Sunce suncokret ne ometa
Za razliku od kukuruza i soje, suncokret može da podnese u izvesnoj meri duži period tropske vrućine i bez kiše. Ranije je procvetao nego ranijih godina, baš zbog toga što je toplo vreme poguralo vegetaciju, usled čega je malo niži nego uobičajeno. 

Đukić je dodao da je poslednja kiša godila uljarici jer je palo između 30 do 50 litara po kvadratnom metru, što je soji odgovaralo u razvoju. To je sada još uvek vidljivo po njivama, premda ima parcela gde počinje da vene, a donji listovi joj podgorevaju. 

Z. Delić

 

Autor:
Pošaljite komentar
OVO JE ZASTRAŠUJUĆE Objavljena MAPA na kojoj se JASNO VIDI šta nam predstoji nakon „prženja“ u paklu! Vrućine se svima smučile, a da li nam stiže SUPERĆELIJSKA OLUJA? (FOTO)

OVO JE ZASTRAŠUJUĆE Objavljena MAPA na kojoj se JASNO VIDI šta nam predstoji nakon „prženja“ u paklu! Vrućine se svima smučile, a da li nam stiže SUPERĆELIJSKA OLUJA? (FOTO)

12.07.2024. 23:02 23:07
GRAD UNIŠTIO 100 ODSTO USEVA TAMO GDE JE PROŠAO Najgore prošla Bačka Palanka, EVO gde još ima spasa

GRAD UNIŠTIO 100 ODSTO USEVA TAMO GDE JE PROŠAO Najgore prošla Bačka Palanka, EVO gde još ima spasa

05.06.2024. 11:03 11:26
TRGOVALO SE KUKURUZOM ALI... Veliko interesovanje gazdinstava za pšenicu ovogodišnjeg roda

TRGOVALO SE KUKURUZOM ALI... Veliko interesovanje gazdinstava za pšenicu ovogodišnjeg roda

12.07.2024. 15:32 15:34