ГАЈЕЊЕ ОВЕ ВРСТЕ КУПУСА ИСПЛАТИВА ИНВЕСТИЦИЈА! Све већа потражња за здравом храном учинила своје
Љубичасти купус се најчешће сади као расад, а време зависи од планиране бербе
Љубичасти купус се најчешће сади као расад, а време зависи од планиране бербе
Најбоље успева у умереној клими са температуром између 12 и 20 °Ц
Љубичасти купус најчешће се сади као расад, а време зависи од тога када планирате бербу. Ако размишљате о његовом раном узгоју, имајте на уму да се у фебруару или марту, зависно од климатских услова, сеје семе за расад, који се на отвореном сади крајем априла или у мају, када прође опасност од мраза. Ипак, расад можете и купити, што је лакша варијанта ако сте почетник.
Познат је и као црвени купус те је све популарнији у исхрани захваљујући својим нутритивним својствима и упечатљивој боји. Не само да је визуално атрактиван, већ је и богат извор витамина Ц, К, као и влакана и антиоксиданата.
Услови за узгој
Најбоље успева у умереној клими, с оптималном температуром између 12 и 20 °Ц. Може се узгајати и на отвореном и у пластеницима. За разлику од обичног, љубичасти купус је отпорнији на ниже температуре, што га чини погодним за касну јесен и зиму.
На отвореном пољу, захтева добро дренирано земљиште богато органским материјама. Препоручује се да се сади крајем пролећа или почетком лета, како би био спреман за бербу у јесен. Редовно заливање и сузбијање корова кључни су за добар принос.
У пластенику се може се узгајати током целе године, што омогућава контролу над условима раста, као што су температура и влага. Ова метода узгоја нуди заштиту од неповољних временских услова и штеточина, али захтева додатна улагања у инфраструктуру.
Разлике између љубичастог и обичног купуса
Љубичасти купус се разликује од обичног по својој боји и нутритивном саставу. Љубичаста боја потиче од антоцијанина, снажног антиоксиданта који доприноси борби против слободних радикала у телу. Иако оба типа садрже сличне количине влакана и витамина Ц, љубичасти садржи већу количину витамина К и антоцијанина, што га чини здравијим избором.
Управо, све већа популарност љубичастог купуса у исхрани, долази од његових здравствених бенефита. Редовно конзумирање може побољшати здравље срца, смањити упале и ојачати имунолошки систем.
Способност да издржи дуже складиштење без губитка нутритивних својстава додатно му повећава атрактивност на тржишту. Због све веће потражње за здравом храном, његов узгој исплатива је инвестиција за пољопривреднике. Било да се узгаја на отвореном или у пластенику, нуди многе предности које га чине вредним додатком на сваком пољопривредном газдинству.