Eво како се ПРАВИЛНО ЧУВА МАСЛИНОВО УЉЕ и који му је рок трајања
Да је здраво - здраво је. То сви знамо. Али, ево како да нам потраје што дуже...
Маслиново уље треба држати што даље од шпорета, саветују кулинарски експерти.
Уколико уље чувате поред рингли на шпорету, топлота може покварити његов укус.
Држање уља на топлом и осветљеном месту чини да оно поприми устајали укус и временом постане попут сирћета.
Како би спречили да тога дође, морате га чувати на хладном и мрачном месту, и водити рачина да буде добро затворено. Јер кисеоник, топлота и светло су три највећа непријатеља маслиновог уља.
Погрешно је и устаљено мишљење да ово уље може дуго да се чува. Укус се временом погоршава, те отворену флашу морате искористити у року од шест месеци од куповине.
Ипак, флаше које стоје неотворене имају дужи рок трајања, и ако се правилно чувају, задржавају укус и до две године.
Krstarica.rs/ Дневник