ТРИК СА ЛУБЕНИЦОМ КОЈИ НЕ ЗНАТЕ: Посолите лубеницу, мали контраст али нећете веровати какав је укус!
Током лета нема ничег бољег од сочне, добро охлађене лубенице. Она је слатка и освежавајућа, па и не чуди што су лубенице многима најомиљенија летња посластица.
Свашта можете комбиновати са лубеницом, али сумњамо да вам је икада пало на памет да их посолите…
Али, Никол Вестон, власница посластичарнице из Лос Анђелеса, каже да је и она била шокирана када је први пут пробала слану варијанту лубенице.
“Признајем, била сам скептична када сам први пут имала посољено парче лубенице у рукама. У то време мој пријатељ је инсистирао да то морам да пробам и тврдио је да је тако још слађа. Пробала сам и био је у праву, заиста је боља посољена”, испричала је Никол.
“Со чини лубеницу слађом јер креира слано – слатки контраст и тако омогућава да слаткоћа још више дође до изражаја. Лубеница обично има суптилну слаткоћу због тога што је пуна воде, за разлику од јагода и другог воћа, које има концентрисанији, интензиван укус. Со, такођер, подстиче производњу пљувачке што лубеницу чини још сочнијом”, објаснила је она.
“Трик је у томе да ставите врло мало соли, односно да је поспете равномерно по целом комаду лубенице. Ако ставите превише соли, убићете њену слаткоћу. Можете да користите било који врсту соли, укључујући и кухињску, али ја радије користим крупнију морску со. Кухињску со је лакше распршити по лубеници, али крупна морска со даје већи слано-слатки контраст док је у исто време потребна мања количина. Такође, лубеница одлично иде уз фета сир, који има сличан учинак”, закључила је Никол Вестон.
Krstarica.rs/ Дневник