НЕ КОНЗУМИРАМО ГА ДОВОЉНО, А ИЗУЗЕТНО ЈЕ ЗДРАВ; Ево које поврће смањује ризик од рака
Резултати нове студије показали су да је мања конзумација брокола повезана с вишом преваленцијом рака, што сугерише да би честа конзумација овог поврћа из породице крсташица могла да пружи заштитно дејство против бројних врста рака.
Иначе, поврће из рода крсташица је од посебног епидемиолошког интереса с обзиром на њихово интринзично обиље познатих биомолекула против рака као што су прекурсори изотиоцијаната, глукозинолати и индол-3-карбинол.
Нажалост, упркос неколико студија које упућују на корисна дејства карфиола, купуса, прокеља и брокола на неколико типова рака (рак плућа, рак желуца, рак гуштераче, рак дебелог црева, рак бубрега, рак јајника, рак простате и рак дојке), те су студије обично укључивале групе малих узорака, недовољан период праћења и често долази до збуњујућих резултата.
Тренутни докази упућују на то да конзумација брокола може да смањи ризик од рака, биолошки механизми који подупиру ову интеракцију и сигурност повезаности захтевају значајна будућа истраживања пре него што броколи може да се укључи као клиничка интервенција у високоризичним популацијама.
Иако се броколи уопштено сматра избором здраве хране и повезује се с разним здравственим добробитима, укључујући могуће превентивна дејства против рака, важно је напоменути да уопштено не постоји значајан ризик повезан с високом конзумацијом брокола за већину појединаца.