NE KONZUMIRAMO GA DOVOLJNO, A IZUZETNO JE ZDRAV; Evo koje povrće smanjuje rizik od raka
Rezultati nove studije pokazali su da je manja konzumacija brokola povezana s višom prevalencijom raka, što sugeriše da bi česta konzumacija ovog povrća iz porodice krstašica mogla da pruži zaštitno dejstvo protiv brojnih vrsta raka.
Inače, povrće iz roda krstašica je od posebnog epidemiološkog interesa s obzirom na njihovo intrinzično obilje poznatih biomolekula protiv raka kao što su prekursori izotiocijanata, glukozinolati i indol-3-karbinol.
Nažalost, uprkos nekoliko studija koje upućuju na korisna dejstva karfiola, kupusa, prokelja i brokola na nekoliko tipova raka (rak pluća, rak želuca, rak gušterače, rak debelog creva, rak bubrega, rak jajnika, rak prostate i rak dojke), te su studije obično uključivale grupe malih uzoraka, nedovoljan period praćenja i često dolazi do zbunjujućih rezultata.
Trenutni dokazi upućuju na to da konzumacija brokola može da smanji rizik od raka, biološki mehanizmi koji podupiru ovu interakciju i sigurnost povezanosti zahtevaju značajna buduća istraživanja pre nego što brokoli može da se uključi kao klinička intervencija u visokorizičnim populacijama.
Iako se brokoli uopšteno smatra izborom zdrave hrane i povezuje se s raznim zdravstvenim dobrobitima, uključujući moguće preventivna dejstva protiv raka, važno je napomenuti da uopšteno ne postoji značajan rizik povezan s visokom konzumacijom brokola za većinu pojedinaca.