clear sky
12°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НЕЋЕТЕ ВЕРОВАТИ ШТА СЕ СВЕ РЕЦИКЛИРА Производи које СВАКОДНЕВНО КОРИСТИМО направљени су од старих материјала

30.05.2024. 08:31 08:58
Пише:
Фото: Pixabay

Многи производи који су у свакодневној употреби израђени су од рециклираних материјала. Не само да се неки материјали могу небројано пута користити, већ се на тај начин смањује енергија потребна за производњу нових и чува природа.

Индустријалци посебно цене рециклиране материјале, па се често у свету, а све чешће и код нас, отварају откупна места за старо гвожђе, обојене метале или папир и пластику. Користећи процес рециклаже и тако добијене нове материјале, компаније у ствари појефтињују своју производњу и креирају нове производе од старих материјала. Ево неких од материјала који се најчешће рециклирају и производа који се од њих праве.  

Производи од пластике

У свету се рециклира само десетак процената свог отпада од пластичних маса. У највећем броју случајева то су пластичне флаше и амбалажа. Неки од производа са којима се стално сусрећемо а који су направљени од рециклиране пластике су намештај за башту, опрема за игралишта за децу и канте за смеће.

Међутим, обична пластична боца се може рециклирати и од тако добијеног материјала се могу направити чак и одевни предмети, мајице, џемпери или јакне. Око 10 пластичних боца је довољно за израду једне мајице, а око 63 за израду џемпера средње величине.

Од чепова пластичних флаша се такође израђују нови производи, контејнери, корпе за робу у супермаркетима, теписи, ужад, метле, али се исто тако прави и нова амбалажа.

Метални производи

Метал је по својој хемијској структури тежак материјал за рециклажу, али ипак веома тражен и од њега можете створити стотине нових производа. Зато и не чуди што се широм Србије отварају места за откуп секундарних сировина пре свега од метала и која сасвим добро плаћају за старо гвожђе и друге метале.

Челик и лим који се налазе у грађевинским конструкцијама, металним лименкама, деловима бицикала и аутомобила и сами могу да садрже рециклирани материјал и то у великом проценту. Невероватно можда звучи податак да је потребно чак 95% мање енергије како би се направила конзерва од рециклираног алуминијума него да се произведе од потпуно новог алуминијума.

Папирни производи

Уместо да баците старе новине или картон у којем је био намештај или бела техника коју сте купили, можете га одложити у посебне контејнере и на тај начин помоћи рециклажној индустрији и очувању природе.

Од рециклираног папира и картона најчешће се праве материјали за изолацију зграда, грађевински картон, плоче и изнова часописи и папир за промотивни материјал. Такође, и канцеларијски материјал може бити направљен од рециклираног материјала, али и тоалет папир, папирне кесе и нов амбалажни картон.

Ако узмемо у обзир да од једног дрвета бора можете направити око 80.000 листова папира, што понекад није довољно ни за просечну адвокатску канцеларију, онда се надамо да схватате колико је еколошки оправдана рециклажа овог материјала.

Производи од рециклираног стакла

Стакло је изузетно свестран материјал који се изнова може користити неограничен број пута. Тегле, флаше, па чак и стаклена вуна су ствари у којима се налази велики проценат рециклираног стакла.

Шта више, када се фино самеље и обоји, од рециклираног стакла се могу направити и украсне цигле и плочице које могу дати невероватан естетски дизајн простору у коме се инсталирају.

Остали производи од рециклираних материјала

Рециклирањем различитих врста материјала се може произвести невероватан број нових предмета. Поједине компаније рециклирају чак и хотелски сапун, сакупљајући остатке сапуна који нису у потпуности искоришћени од стране гостију хотела.

Спортска опрема се често прави од рециклираног материјала. Гума од тениских лоптица које су се истрошиле се сече, ситни и служи за прављење готово 2 милиона нових лоптица за тенис. Можда и Ђоковић игра са једном од њих. Рециклирани алуминијум се поред осталог користи и за израду нових регистарских таблица за возила, јер је отпоран на корозију. Асфалт који је истрошен и који више није за употребу на веома прометним путевима се меша са одређеним хемијским једињењима и смешама и поново користи као асфалтна база за посипање путева ниже фреквентности саобраћаја.

Уместо закључка

Као што можемо видети, невероватан је број ствари које се праве од рециклираних материјала. Осим што су погодни за рециклажу, наведени материјали су далеко јефтинија опција за индустрију. Па и поред тога, проценат искоришћења отпадног материјала који може да се рециклира у свету је изузетно мали.

Ако разврстате свој отпад и предате га рециклажним центрима можете зарадити нешто новца, али и спасити шуме и сачувати природу. Па зато, где год да живитие, рецимо у Смедереву, а имате отпадни материјал попут старог гвожђа који би неко могао да купи, довољно је да у поље претраге на гуглу укуцате откуп секундарних сировина Смедерево и у резултатима претраге изаћи ће центри за рециклажу у овом граду. На вама је само да их позовете. Уколико имате већу количину отпадног материјал који се може рециклирати, фирме које се баве откупом доћи ће бесплатно до вас и преузети тај материјал. Дакле, све што вам је потребно је мало добре воље.

(kvartmagazin.rs)

Аутор:
Пошаљите коментар
НОВИ САД ДОБИО ПРВО РЕЦИКЛАЖНО ДВОРИШТЕ, један од садржаја у склопу планиране РЕГИОНАЛНЕ ДЕПОНИЈЕ  Град УЛОЖИО 190 милиона динара (ФОТО, ВИДЕО)

НОВИ САД ДОБИО ПРВО РЕЦИКЛАЖНО ДВОРИШТЕ, један од садржаја у склопу планиране РЕГИОНАЛНЕ ДЕПОНИЈЕ  Град УЛОЖИО 190 милиона динара (ФОТО, ВИДЕО)

10.05.2024. 16:29 17:46
(ФОТО) ПАКЛИЦАМА ЦИГАРЕТА ДАЈУ ПОТПУНО НОВИ ЖИВОТ: Несвакидашња рециклажа у Аранђеловцу, хипотерапија од користи и за особе са инвалидитетом

(ФОТО) ПАКЛИЦАМА ЦИГАРЕТА ДАЈУ ПОТПУНО НОВИ ЖИВОТ: Несвакидашња рециклажа у Аранђеловцу, хипотерапија од користи и за особе са инвалидитетом

28.03.2024. 11:43 12:07
УМЕСТО СМЕЋА КОРИСНЕ И ДЕКОРАТИВНЕ СТВАРИ Обележен Светски дан рециклаже у ТШ „Павле Савић”

УМЕСТО СМЕЋА КОРИСНЕ И ДЕКОРАТИВНЕ СТВАРИ Обележен Светски дан рециклаже у ТШ „Павле Савић”

18.03.2024. 13:33 13:51