Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NEĆETE VEROVATI ŠTA SE SVE RECIKLIRA Proizvodi koje SVAKODNEVNO KORISTIMO napravljeni su od starih materijala

30.05.2024. 08:31 08:58
Piše:
Foto: Pixabay

Mnogi proizvodi koji su u svakodnevnoj upotrebi izrađeni su od recikliranih materijala. Ne samo da se neki materijali mogu nebrojano puta koristiti, već se na taj način smanjuje energija potrebna za proizvodnju novih i čuva priroda.

Industrijalci posebno cene reciklirane materijale, pa se često u svetu, a sve češće i kod nas, otvaraju otkupna mesta za staro gvožđe, obojene metale ili papir i plastiku. Koristeći proces reciklaže i tako dobijene nove materijale, kompanije u stvari pojeftinjuju svoju proizvodnju i kreiraju nove proizvode od starih materijala. Evo nekih od materijala koji se najčešće recikliraju i proizvoda koji se od njih prave.  

Proizvodi od plastike

U svetu se reciklira samo desetak procenata svog otpada od plastičnih masa. U najvećem broju slučajeva to su plastične flaše i ambalaža. Neki od proizvoda sa kojima se stalno susrećemo a koji su napravljeni od reciklirane plastike su nameštaj za baštu, oprema za igrališta za decu i kante za smeće.

Međutim, obična plastična boca se može reciklirati i od tako dobijenog materijala se mogu napraviti čak i odevni predmeti, majice, džemperi ili jakne. Oko 10 plastičnih boca je dovoljno za izradu jedne majice, a oko 63 za izradu džempera srednje veličine.

Od čepova plastičnih flaša se takođe izrađuju novi proizvodi, kontejneri, korpe za robu u supermarketima, tepisi, užad, metle, ali se isto tako pravi i nova ambalaža.

Metalni proizvodi

Metal je po svojoj hemijskoj strukturi težak materijal za reciklažu, ali ipak veoma tražen i od njega možete stvoriti stotine novih proizvoda. Zato i ne čudi što se širom Srbije otvaraju mesta za otkup sekundarnih sirovina pre svega od metala i koja sasvim dobro plaćaju za staro gvožđe i druge metale.

Čelik i lim koji se nalaze u građevinskim konstrukcijama, metalnim limenkama, delovima bicikala i automobila i sami mogu da sadrže reciklirani materijal i to u velikom procentu. Neverovatno možda zvuči podatak da je potrebno čak 95% manje energije kako bi se napravila konzerva od recikliranog aluminijuma nego da se proizvede od potpuno novog aluminijuma.

Papirni proizvodi

Umesto da bacite stare novine ili karton u kojem je bio nameštaj ili bela tehnika koju ste kupili, možete ga odložiti u posebne kontejnere i na taj način pomoći reciklažnoj industriji i očuvanju prirode.

Od recikliranog papira i kartona najčešće se prave materijali za izolaciju zgrada, građevinski karton, ploče i iznova časopisi i papir za promotivni materijal. Takođe, i kancelarijski materijal može biti napravljen od recikliranog materijala, ali i toalet papir, papirne kese i nov ambalažni karton.

Ako uzmemo u obzir da od jednog drveta bora možete napraviti oko 80.000 listova papira, što ponekad nije dovoljno ni za prosečnu advokatsku kancelariju, onda se nadamo da shvatate koliko je ekološki opravdana reciklaža ovog materijala.

Proizvodi od recikliranog stakla

Staklo je izuzetno svestran materijal koji se iznova može koristiti neograničen broj puta. Tegle, flaše, pa čak i staklena vuna su stvari u kojima se nalazi veliki procenat recikliranog stakla.

Šta više, kada se fino samelje i oboji, od recikliranog stakla se mogu napraviti i ukrasne cigle i pločice koje mogu dati neverovatan estetski dizajn prostoru u kome se instaliraju.

Ostali proizvodi od recikliranih materijala

Recikliranjem različitih vrsta materijala se može proizvesti neverovatan broj novih predmeta. Pojedine kompanije recikliraju čak i hotelski sapun, sakupljajući ostatke sapuna koji nisu u potpunosti iskorišćeni od strane gostiju hotela.

Sportska oprema se često pravi od recikliranog materijala. Guma od teniskih loptica koje su se istrošile se seče, sitni i služi za pravljenje gotovo 2 miliona novih loptica za tenis. Možda i Đoković igra sa jednom od njih. Reciklirani aluminijum se pored ostalog koristi i za izradu novih registarskih tablica za vozila, jer je otporan na koroziju. Asfalt koji je istrošen i koji više nije za upotrebu na veoma prometnim putevima se meša sa određenim hemijskim jedinjenjima i smešama i ponovo koristi kao asfaltna baza za posipanje puteva niže frekventnosti saobraćaja.

Umesto zaključka

Kao što možemo videti, neverovatan je broj stvari koje se prave od recikliranih materijala. Osim što su pogodni za reciklažu, navedeni materijali su daleko jeftinija opcija za industriju. Pa i pored toga, procenat iskorišćenja otpadnog materijala koji može da se reciklira u svetu je izuzetno mali.

Ako razvrstate svoj otpad i predate ga reciklažnim centrima možete zaraditi nešto novca, ali i spasiti šume i sačuvati prirodu. Pa zato, gde god da živitie, recimo u Smederevu, a imate otpadni materijal poput starog gvožđa koji bi neko mogao da kupi, dovoljno je da u polje pretrage na guglu ukucate otkup sekundarnih sirovina Smederevo i u rezultatima pretrage izaći će centri za reciklažu u ovom gradu. Na vama je samo da ih pozovete. Ukoliko imate veću količinu otpadnog materijal koji se može reciklirati, firme koje se bave otkupom doći će besplatno do vas i preuzeti taj materijal. Dakle, sve što vam je potrebno je malo dobre volje.

(kvartmagazin.rs)

Autor:
Pošaljite komentar
NOVI SAD DOBIO PRVO RECIKLAŽNO DVORIŠTE, jedan od sadržaja u sklopu planirane REGIONALNE DEPONIJE  Grad ULOŽIO 190 miliona dinara (FOTO, VIDEO)

NOVI SAD DOBIO PRVO RECIKLAŽNO DVORIŠTE, jedan od sadržaja u sklopu planirane REGIONALNE DEPONIJE  Grad ULOŽIO 190 miliona dinara (FOTO, VIDEO)

10.05.2024. 16:29 17:46
(FOTO) PAKLICAMA CIGARETA DAJU POTPUNO NOVI ŽIVOT: Nesvakidašnja reciklaža u Aranđelovcu, hipoterapija od koristi i za osobe sa invaliditetom

(FOTO) PAKLICAMA CIGARETA DAJU POTPUNO NOVI ŽIVOT: Nesvakidašnja reciklaža u Aranđelovcu, hipoterapija od koristi i za osobe sa invaliditetom

28.03.2024. 11:43 12:07
UMESTO SMEĆA KORISNE I DEKORATIVNE STVARI Obeležen Svetski dan reciklaže u TŠ „Pavle Savić”

UMESTO SMEĆA KORISNE I DEKORATIVNE STVARI Obeležen Svetski dan reciklaže u TŠ „Pavle Savić”

18.03.2024. 13:33 13:51