ЕВО КАКО СКУВАТИ ЈАЈА А ДА НЕ ПУКНУ Домаћице тврде да ово ураде и немају тај проблем
Јаја често пукну док се кувају, али постоје једноставни трикови који то могу да спрече.
Искусне домаћице кажу да је важно обратити пажњу на све, од свежине јаја до састојака који се стављају у воду.
Важно је да су јаја свежа. Да бисте то проверили, послужите се триком. Јаје убаците у посуду с водом. Ако плута по површини, то значи да је старо, а ако потоне, значи да је свеже.
Не кувајте хладна
Још један разлог зашто љуска попуца када се кува јесте нагла промена температуре. Зато јаја извадите из фрижидера и држите на собној температури неколико сати пре кувања.
Треба да имају простора
Ако у шерпу ставите превише јаја, она ће се сударати и љуска ће пући. Исто ће се догодити и ако јаја кувате на високој температури када вода кључа. Јаја могу да пукну и ако их из вруће воде нагло пребаците у ледену.
Сирће и со
Још од давнина су жене у воду додавале мало соли и сирћета да јаја не пукну. Стави се једна кашичица соли и једна кашика сирћетана литар воде. Ови састојци помажу да љуска не попуца, а ако се то и деси, беланце неће исцурити.
Дневник/Ало