БИЉКА КОЈУ ЈЕДЕМО КАО САЛАТУ Јача кости, лечи очне болести и помаже код губитка памћења
У периоду смо када нам је зелена салата на свуда на дохват руке, због тога га требамо максимално искористити. Редовним конзумирањем ове намирнице знатно ће те побољшати своје здравствено стање.
Зелена салата се служи као прилог, одличан је додатак сендвичима и још много тога. Она не само да додаје боју и хрскавост оброцима – већ је и веома богата корисним нутријентима.
Зелена салата у борби против болести
Зелена салата је од давнина био здрав део оброка људи. Египћани од пре хиљадама година препознали су здравствене предности зелене салате и узгајали је у својим баштама. Једење више овог зеленог лиснатог поврћа има неколико здравствених предности, добар извор витамина и хранљивих материја.
Важно је знати да нису све зелене салате једнаке. На пример, салата са црвеним и зеленим листовима надмашује салату ајсберг у погледу исхране, пише Магично Биље. Оне могу имати шест до 20 пута више витамина А, витамина К и лутеина. Уопштено говорећи – тамније боје зелене салате чине је више хранљивом.
Зелена салата је пуна антиоксиданата. Ове хемикалије за храну вас штите од слободних радикала, који изазивају упале и могу допринети очним болестима, дијабетесу и другим хроничним стањима.
Зелена салата је посебно богата:
Антоцијанинима: Овај флавоноид уништава слободне радикале. Антоцијанини се налазе у црвеној салати. То је пигмент који листовима даје црвену боју.
Каротеноидима: Каротеноиди укључују лутеин и бета-каротен. Ваше тело мења бета-каротен у витамин А, који вам је потребан за добар вид и здрав имуни систем.
Лутеин: Овај „витамин за очи“ штити ваше очи од оштећења од сунца. Такође може спречити или успорити макуларну дегенерацију, болест ока која узрокује губитак вида.
Помаже у губитку тежине
Истраживања показују да једење мале салате пре главног јела може помоћи да се осећате сито. Као резултат тога, једете мање калорија током оброка. Налази сугеришу да почетак оброка салатом може довести до губитка тежине или помоћи да одржите здраву тежину.
Добра је за јаке кости, крв и мозак
Већина сорти зелене салате је одличан извор витамина К. Потребан је телу да изгради јаке кости и згруша крв. Порција од једне шоље путерице има више од 20% дневне вредности препоручене за одрасле. Ајберг салата обезбеђује 10% до 19% препоручене дневне вредности витамина К.
Витамин К, заједно са лутеином и фолатом (витамин Б9), такође може помоћи у спречавању губитка памћења. Студија из 2018. показала је да дневна порција зеленог лиснатог поврћа побољшава памћење код људи како старе.
Одржава вас хидрираном
Чак 95% тежине зелене салате долази из воде. Дакле, када једете зелену салату, такође гасите жеђ. А висок садржај воде вас брже пуни, помаже у обуздавању глади и спречавању преједања.
Зелена салата је свестрано поврће које је приступачно и лако се додаје у јела. Она је одличан безмасни, нискокалорични начин да унесете више лиснатог зеленила у своје оброке.
Крстарица