КРАТАК ВОДИЧ КРОЗ ВАСКРШЊИ ПОСТ: Свако ко пости треба да зна шта се једе када у црквеном календару пише „вода”, или пак „риба”
Почео је Васкршњи пост, најдужи пост у години и за нове вернике се поставља питање шта јести током поста, посебно када је дан на води.
Током прве недеље поста једу се искључиво посна јела на води. Избегавају се све животињске намирнице – месо, млеко и јаја, као и уље.
За све оне који сада почињу са постом или су нови у вери, дајемо неколико објашњења о томе шта значе дани у посту, када се каже дан на води, уљу, риби. Треба пратити црквени календар, када се који дан шта једе.
– посна храна је сва храна која нема животињске састојке у себи. Посни нису сир, јаја, алкохол, месо. То је мрсна храна.
– када у календару за тај дан стоји „вода„ - једе се храна која је посна, а није спремљена на уљу и нема у себи уља
– када за дан у црквеном календару стоји „уље“ – то је посна храна која може бити спремљена на уљу и са уљем
– дан када у црквеном календару стоји „риба“ – тада се једе посна храна, али је дозвољена и риба и вино
– бели мрс – недељу дана пред Васкршњи пост траје бели мрс, једе се сва храна осим меса, може се јести сир, млеко, јогурт
– сухоједење – једе се само сув хлеб и вода, или се једе само воће тај дан
Груба подела намирница и јела на води на пређело, главно јело и десерт. Идеје које вам преносимо за посни мени на води:
Посна јела на води - пређела
- Биљна супица или потаж – кувано поврће са зачинима, броколи, шаргарепа, карфиол
- Парадајз чорба са посним тестенинама
- Свеже салате и салате од куваног поврћа (нема индустријских сосова и тзв, дресинга - већином су мрсни, кувани кукуруз и грашак, свежи лук, парадајз, паприка и зачини) – нпр: пасуљ и свежа паприка са киселим краставцима, луком, соја сосом
- Семенке као зачин и додатак: леблебије, сунцокрет, бундева, лан, сусам,
- Туршија у разним облицима: кисели купус, печене паприке, маслинке
- Качамак, палента, тортиља на води (пече се у тигању на мало воска уместо уља)
- Хлеб – купујте само најобичнији хлеб и хлеб где пише састав, јер су сви специјални хлебови махом мрсни (имају сурутку у себи)
- Разни сендвичи – кифла, тофу сир или тофу намаз, печена паприка, свеж лук, першун, оригано
Можете користити: сирће, соја-сос, парадајз-пасту.
Напомена: сојино млеко (пиринчано, овсено, од проса) није на води, јер има масноће у себи.
Посна јела на води – главна јела
- Тестенине са кечапом и поврћем – шпагети, макарони, резанца (проверите само да су тестенине посне, без јаја)
- Печени кромпир и кромпир пире на води
- Печени пуњени парадајз са пиринчом и босиљком
- Варива – пасуљ, грашак, боранија, без уљане запршке, може се згуснути вариво брашном, кромпир пиреом, пиринчом
- Кувана жита као чорба, вариво или самостално као салата – пшеница, просо, јечам
- Пиринач као ризи-бизи са поврћем и печуркама
- Гриловани патлиџан, тиквице, печурке
- Тофу сир као свеж или грилован
- Сејтан или пшенично месо, сојине љуспице и сојини комадићи као додатак варивима
Посна јела на води – десерти
- Мусли од овсених пахуљица са воћем и са соком (без чоколаде)
- Коштуњави плодови: ораси, лешник, бадеми, бразилски орах
- Жито са орасима (без било каквог шлага)
- Домаћи џем, слатко, мед, мед са орасима, ратлук, Малтекс – јечмени слад
- Компот од воћа
- Свеже воће и сушено воће
- Посни колачи и мафини на води
- Воћни сокови
- Руски квас
Еспресо/ Дневник