ПОЧЕО ПОСТ, А ОСТАЛО ВАМ КУПУСА Посна сарма која ће ОДУШЕВИТИ УКУЋАНЕ
Данас је почео Васкршњи пост и многи домаћини и домаћице у мислима припремају јеловнике с посном храном.
Неки посте само прву и последњу недељу, неки посте свих седам на води, неки гледају да посте колико могу, неки су због болести ослобођени поста.
Без обзира на то којој групи људи припадате, ево дивног рецепта за посне сарме које ће одушевити ваше укућане. Киселог купуса још има, а остале намирнице вероватно имате у кући.
Испробајте, укусно је!
Посна сарма
Потребно је:
главица киселог купуса – лист
150 – 200г опраног пиринча
2 шаргарепе ситно исецкане
1 корен першуна исецканог
ловоров лист, бибер, уље, зачин
1 кафена кашичица слатке млевене и туцане паприке
1-2 главице белог лука
100 г овсених пахуљица
100 г сојиних пахуљица
200 г пиринча
1 кашика ајвара
1 главица црног лука
Листове купуса ставити у хладну воду ако су мало прекисели, ако нису само скинути корен са стране да могу лакше да се увију.
Сипати у шерпу око 50 мл уља па испржити главицу сецканог црног лука, додати шаргарепу, овсене пахуљице, па сојине, у које сте измешали сецкан бели лук, затим опран пиринач, сецкан корен першуна, затим кашику сувог биљног зачина, и парику млевену слатку и туцану. Скинути са шпорета добро измешати па додати ајвар 1 кашику и бибера. Изједначити и фил је готов.
Лист купуса ставити на длан ставити 1 кашику фила по ширини, савити листове са стране и увити сарму надугачко и ређати у земљани пекач или ватросталну посуду.
Кад утрошите сав фил ставите још мало сецканог белог лука, ловоров лист мало уља и туцане паприке, налијте водом и ставите у рерну да се крчка око 1,5 сат на 200 степени.
Проверавати да ли има течности док се крчка.