light rain
16°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОСКУПЉЕЊЕ УСЛУГА ОПЕРАТОРА МОБИЛНЕ ТЕЛЕФОНИЈЕ Обавештење о повећању цене невидљиво или једва видљиво

09.03.2024. 11:48 14:11
Пише:
Извор: pixabay.com

Од почетка овог месеца оператори мобилне телефоније МТС и Yettel повећали су цене својих услуга, а грађани којима је оператор А1 рачун ће бити увећан од 1. априла, јер је овај оператор најавио поскупљење од наредног месеца. 

Ово поскупљење изазвало је незадовољство корисника и то не само због повећања цене него због тога што, како истичу, о томе нису били обавештени, или бар не на адекватан начин.

По речима правног саветника у Удружењу за заштиту потрошача Војводине Марка Драгића, промена цене услуга оператора део је уговора који су грађани потписали с њим, али с друге стране, опретор има обавезу да потрошаче на време обавести о промени како би могли да, ако желе, раскину уговор без плаћања пенала.

Драгић наглашава и да оператори мобилне телефоније, као и сви трговци, диктирају услове на тржишту и највероватније је реч о договору, односно картлеском удруживању, да њихове услуге поскупе истовремено и углавном у истом проценту, те да ће рачуни у просеку бити већи за око 150 динара.

Наш саговорник каже да, заправо, поскупљење није изражено у процентима већ зависи од пакета и због тога ће неко добити рачун увећан и за више од 200 динара, а неко мање од 150.

− Уговор који грађани потписују с оператором садржи могућност промене и медијског садржаја и цене, те се потрошач потписивањем уговора, заправо, сагласио с тим − каже Драгић. − Дакле, ово повећање цене јесте у складу са Законом о заштити потрошача, али треба видети и то да ли су потрошачи на време обавештени о променама које су уследиле или ће уследити.

− Законом је прописано да потрошачи о промени морају  бити обавештени 30 дана пре него што она почне да се примењује и у том року могу да раскину уговор без плаћања пенала, без обзира на то да ли је реч о промени цене или услуге, то јест медијског садржаја. Уколико потрошач то не учини пре него што промена ступи на снагу, губи ту могућност  - Драгић додаје.

Драгић саветује грађанима да увек добро гледају рачун, било да им стиже на кућну адресу, било у електронској форми, и указује да обавештење о промени мора бити видљиво.

Најбоље је да буде исказано на рачуну, али пракса је често другачија.

− Неретко оператори таква обавештења објаве само на својим сајтовима, а то никако не подразумева да ће сви потрошачи то видити. Објављивањем на сајту испоштована су правила која су прописана Законом о заштити потрошача, али то није довољно, јер сви потрошачи неће то видети, а то се посебно односи на популацију која није довољно инфораматички обучена − указује Драгић.

По његовим речима, и поред тога што је испоштована законска процедура, поскупљење је неки вид обмане јер оператори нису довољно јасно и видљиво обавестили потрошаче о промени.

− Оператори морају да докажу и оправдају поскупљење, односно образложе шта је утицало да њихова услуга кошта више, која је то ставка и зашто, а за сада нема адекватног објашњења и то је и питање за Агенцију за заштиту конкуренције − истиче Драгић.

Д. Млађеновић

 
Аутор:
Пошаљите коментар
СТИГЛО ПОЈАШЊЕЊЕ ПОТРОШАЧИМА ИЗ ЈП „СРБИЈАГАС” Домаћинствима послати исправни децембарски рачуни за гас, НЕМА РАЗЛОГА ЗА БРИГУ

СТИГЛО ПОЈАШЊЕЊЕ ПОТРОШАЧИМА ИЗ ЈП „СРБИЈАГАС” Домаћинствима послати исправни децембарски рачуни за гас, НЕМА РАЗЛОГА ЗА БРИГУ

23.01.2024. 11:37 16:52
ЕПС НАГРАДИО ШТЕДИШЕ Рационалним потрошачима струје обрачунато од 20 до 40 одсто ПОПУСТА

ЕПС НАГРАДИО ШТЕДИШЕ Рационалним потрошачима струје обрачунато од 20 до 40 одсто ПОПУСТА

24.01.2024. 16:02 16:06
У ПРТЉАГУ НАЂЕНИ ВРЕДНИ МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ Њихова вредност преко 28.000 евра

У ПРТЉАГУ НАЂЕНИ ВРЕДНИ МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ Њихова вредност преко 28.000 евра

28.02.2024. 13:40 14:00