Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POSKUPLJENJE USLUGA OPERATORA MOBILNE TELEFONIJE Obaveštenje o povećanju cene nevidljivo ili jedva vidljivo

09.03.2024. 11:48 14:11
Piše:
Izvor: pixabay.com

Od početka ovog meseca operatori mobilne telefonije MTS i Yettel povećali su cene svojih usluga, a građani kojima je operator A1 račun će biti uvećan od 1. aprila, jer je ovaj operator najavio poskupljenje od narednog meseca. 

Ovo poskupljenje izazvalo je nezadovoljstvo korisnika i to ne samo zbog povećanja cene nego zbog toga što, kako ističu, o tome nisu bili obavešteni, ili bar ne na adekvatan način.

Po rečima pravnog savetnika u Udruženju za zaštitu potrošača Vojvodine Marka Dragića, promena cene usluga operatora deo je ugovora koji su građani potpisali s njim, ali s druge strane, opretor ima obavezu da potrošače na vreme obavesti o promeni kako bi mogli da, ako žele, raskinu ugovor bez plaćanja penala.

Dragić naglašava i da operatori mobilne telefonije, kao i svi trgovci, diktiraju uslove na tržištu i najverovatnije je reč o dogovoru, odnosno kartleskom udruživanju, da njihove usluge poskupe istovremeno i uglavnom u istom procentu, te da će računi u proseku biti veći za oko 150 dinara.

Naš sagovornik kaže da, zapravo, poskupljenje nije izraženo u procentima već zavisi od paketa i zbog toga će neko dobiti račun uvećan i za više od 200 dinara, a neko manje od 150.

− Ugovor koji građani potpisuju s operatorom sadrži mogućnost promene i medijskog sadržaja i cene, te se potrošač potpisivanjem ugovora, zapravo, saglasio s tim − kaže Dragić. − Dakle, ovo povećanje cene jeste u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, ali treba videti i to da li su potrošači na vreme obavešteni o promenama koje su usledile ili će uslediti.

− Zakonom je propisano da potrošači o promeni moraju  biti obavešteni 30 dana pre nego što ona počne da se primenjuje i u tom roku mogu da raskinu ugovor bez plaćanja penala, bez obzira na to da li je reč o promeni cene ili usluge, to jest medijskog sadržaja. Ukoliko potrošač to ne učini pre nego što promena stupi na snagu, gubi tu mogućnost  - Dragić dodaje.

Dragić savetuje građanima da uvek dobro gledaju račun, bilo da im stiže na kućnu adresu, bilo u elektronskoj formi, i ukazuje da obaveštenje o promeni mora biti vidljivo.

Najbolje je da bude iskazano na računu, ali praksa je često drugačija.

− Neretko operatori takva obaveštenja objave samo na svojim sajtovima, a to nikako ne podrazumeva da će svi potrošači to viditi. Objavljivanjem na sajtu ispoštovana su pravila koja su propisana Zakonom o zaštiti potrošača, ali to nije dovoljno, jer svi potrošači neće to videti, a to se posebno odnosi na populaciju koja nije dovoljno inforamatički obučena − ukazuje Dragić.

Po njegovim rečima, i pored toga što je ispoštovana zakonska procedura, poskupljenje je neki vid obmane jer operatori nisu dovoljno jasno i vidljivo obavestili potrošače o promeni.

− Operatori moraju da dokažu i opravdaju poskupljenje, odnosno obrazlože šta je uticalo da njihova usluga košta više, koja je to stavka i zašto, a za sada nema adekvatnog objašnjenja i to je i pitanje za Agenciju za zaštitu konkurencije − ističe Dragić.

D. Mlađenović

 
Autor:
Pošaljite komentar
STIGLO POJAŠNJENJE POTROŠAČIMA IZ JP „SRBIJAGAS” Domaćinstvima poslati ispravni decembarski računi za gas, NEMA RAZLOGA ZA BRIGU

STIGLO POJAŠNJENJE POTROŠAČIMA IZ JP „SRBIJAGAS” Domaćinstvima poslati ispravni decembarski računi za gas, NEMA RAZLOGA ZA BRIGU

23.01.2024. 11:37 16:52
EPS NAGRADIO ŠTEDIŠE Racionalnim potrošačima struje obračunato od 20 do 40 odsto POPUSTA

EPS NAGRADIO ŠTEDIŠE Racionalnim potrošačima struje obračunato od 20 do 40 odsto POPUSTA

24.01.2024. 16:02 16:06
U PRTLJAGU NAĐENI VREDNI MOBILNI TELEFONI Njihova vrednost preko 28.000 evra

U PRTLJAGU NAĐENI VREDNI MOBILNI TELEFONI Njihova vrednost preko 28.000 evra

28.02.2024. 13:40 14:00