Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВО НИКАКО НЕМОЈТЕ РАДИТИ ПОСЛЕ ЧЕТРДЕСЕТЕ Ево шта вам прави хаос у организму, добро пазите

08.03.2024. 17:09 17:32
Пише:
Фото: Pixabay.com

Роб Хобсон, дијететичар и консултант за "Healthspan", истиче да постоји пет грешака у исхрани код особа које су прешле четврту деценију, а за које је пракса показала да их праве веома често.

Када "превалите" 40, храна на коју сте навикли ођедном може да вам прави проблеме и узрокује низ тегоба - од оних мање озбиљних, до оних са тешким последицама. Сазнајте које грешке би у овом животном добу требало да избегавате кад је храна у питању.

Роб Хобсон, дијететичар и консултант за "Healthspan", истиче да постоји пет грешака у исхрани код особа које су прешле четврту деценију, а за које је пракса показала да их праве веома често.

1. Прескакање оброка

Према једној студији у којој је учествовало више од 24.000 особа старијих од 40 година, само један оброк дневно (уместо препоручена три или четири) повезан је са високим ризиком од смртности. Поред тога, неправилна исхрана може да доведе до дисбаланса шећера у крви, што даље утиче на телесну тежину и расположење. Коначно, недостатак хране чини да тело не добија довољно хранљивих материја.

2. Недовољан унос протеина

Протеини су "цигле" за мишиће. А са годинама, мишићна маса се природно смањује. Као резултат тога, недостатак протеина кад имате више од 40 година може да повећа ризик од прелома, падова, а такође може да отежа обављање свакодневних активности.

3. Недостатак влакана

Влакна су потребна како бисмо брже осетили да смо сити, како би систем за варење правилно функционисао и регулисао се ниво шећера у крви. Услед недостатка ове супстанце, особе које су "превалиле" четврту деценију би могле да имају проблема са затвором, повећањем телесне тежине, а увећава се и ризик од развој срчаних обољења и дијабетеса.

4. Велики унос прерађене хране

Оваква храна се обично лако прави (или наручује "доставом"), али је по обичају висококалорична, крцата нездравим мастима, натријумом и шећером. Као таква, утиче на повећање телесне тежине, подизање притиска, развој упала, хроничне болести.

5. Неконтролисано узимање додатака исхрани

Како би се решили вишка килограма, многи у честрдесетим радије посежу за "бзим решењима", попут одређених суплемената који гарантују губитак килограма кроз убрзавање метаболизма. Свакако је здравије појачати физичку активност и у исхрану увести свеже намирнице богате влакнима које имају исти ефекат.

(Еспресо/најжена/Пренела П.В.)

Пише:
Пошаљите коментар
ЕВО КОЈИ ЧАЈ ИМА ПЕДЕСЕТ ПУТА ВИШЕ ВИТАМИНА Ц ОД ЛИМУНА Наше баке су га правиле с разлогом!

ЕВО КОЈИ ЧАЈ ИМА ПЕДЕСЕТ ПУТА ВИШЕ ВИТАМИНА Ц ОД ЛИМУНА Наше баке су га правиле с разлогом!

12.12.2023. 05:07 08:52
Kо МОЖЕ ДА ЈЕДЕ ЦРНИ ЛУК, а КО TREBA ДА ОГРАНИЧИ ЊЕГОВУ УПОТРЕБУ у исхрани?

Kо МОЖЕ ДА ЈЕДЕ ЦРНИ ЛУК, а КО TREBA ДА ОГРАНИЧИ ЊЕГОВУ УПОТРЕБУ у исхрани?

17.12.2023. 17:22 17:43
ЕВО КОЛИКО ВИТАМИНА Ц МОРАТЕ УНЕТИ ДНЕВНО ДА БУДЕТЕ ЗДРАВИ У овим намирницама га има НАЈВИШЕ, али пазите ДА НЕ ПРЕТЕРАТЕ

ЕВО КОЛИКО ВИТАМИНА Ц МОРАТЕ УНЕТИ ДНЕВНО ДА БУДЕТЕ ЗДРАВИ У овим намирницама га има НАЈВИШЕ, али пазите ДА НЕ ПРЕТЕРАТЕ

24.02.2024. 21:59 22:12