ЕВО КОЛИКО ВИТАМИНА Ц МОРАТЕ УНЕТИ ДНЕВНО ДА БУДЕТЕ ЗДРАВИ У овим намирницама га има НАЈВИШЕ, али пазите ДА НЕ ПРЕТЕРАТЕ
Витамин Ц свима је добро познат као одличан савезник у чувању имунот система. Такође, витамин Ц је неопходан за формирање колагена, протеина који је кључан за здравље коже, костију и крвних судова.
Поставља се питање где га све можемо наћи на природан начин и колико смемо да га узимамо?
Извори витамина Ц можемо да нађемо у бројним намирницама. Није само лимун богат њиме, већ и остало цитрусно воће, попут поморанџи и грејпфрута. Такође, паприка важи за највећи извор витамина Ц, пружајући чак 95 мг овог витамина. Ту су и броколи, спанаћ и парадајз.
Воће попут јагода, кивија и ананаса такође садржи високе нивое витамина Ц. Љубитаљима кромпира лакнуће. Печени кромпир у љусци, средње величине има око 20 милиграма витамина Ц.
Дневна потреба за витамином Ц варира у зависности од фактора попут узраста, пола и здравственог стања. Опште препоруке указују на дневни унос од 65 до 90 милиграма за одрасле особе.
„Више од 1 г витамина Ц не треба да уђе у организам. Ако узмјемо више биће повећан притисак, биће болова у трбуху и дугорочно гледано – биће камена у бубрегу“, раније је објаснио бнаш гасторентеролог др Војислав Перишић.
(Еспресо/најзена/Слободанка Ћорић/пренела Т.М.)