ЕВО КОЈИ ЧАЈ ИМА ПЕДЕСЕТ ПУТА ВИШЕ ВИТАМИНА Ц ОД ЛИМУНА Наше баке су га правиле с разлогом!
И поред тога што су цитруси богати витаминима, минералима и антиоксидансима, постоји низ других намирница које садрже значајне количине витамина Ц.
У обиљу чајева у понуди, често заборављамо на традиционално пиће које су наши преци често конзумирали с разлогом. Недавна истраживања повезују ово пиће са бројним здравственим предностима, посебно у вези са високим садржајем витамина Ц.
Када се помене витамин Ц, обично је прва асоцијација лимун, а затим други агруми као што су поморанџе, мандарине и грејпфрут. Међутим, упркос томе што су цитруси богати витаминима, минералима и антиоксидансима, постоји низ других намирница које садрже значајне количине витамина Ц. На пример, дивљи шипак се истиче као изузетно богат извор витамина Ц.
Према америчком Министарству пољопривреде, 100 грама нара садржи импресивних 416 мг витамина Ц. За поређење, 100 грама лимуна садржи 53 мг витамина Ц, мандарине 26,7 мг, поморанџе 53,2 мг и грејпфрут 31,2 мг. Шипак се широко користи у народној медицини широм света и сматра се важним делом уравнотежене исхране.
Једну кашичицу опраних и исецканих шипка прелити са 200 мл прокуване и охлађене воде, поклопити и оставити да одстоји 20 минута. Након тога извадите шипак, додајте мед и лимун по укусу.
(Еспресо/Најжена/Весна Вукадиновић)