6 НАМИРНИЦА ЗА ПОБОЉШЊЕ ЦЕЛОКУПНОГ ОРГАНИЗМА Треба обавезно да их конзумирате
Намирнице попут цвекле, купуса, кромпира и још неколико других, треба да се нађу на вашој трпези овог марта.
С обзиром на то да долази пролеће, нема сумње да су и пијаце богатије понудом свежег воћа и поврћа. Ово је прилика да побољшате своју исхрану и то намирницама које се издвајају по својим хранљивим вредностима.
Које су то намирнице у питању, открила је нутриционисткиња Наташа Алексић:
Цвекла
Цвекла, са својим интензивним љубичастим тоном, не само да додаје шарм сваком јелу, већ је и богата антиоксидансима и есенцијалним нутријентима.
Ова коренаста биљка побољшава циркулацију, подржава детоксикацију организма и може се конзумирати свежа, кувана или печена.
Пробајте је у салатама или као прилог.
Шаргарепа
Шаргарепе су незаобилазне у марту. Богате витамином А и бета-каротеном, те пружају подршку здрављу очију и коже.
Укључите их у свеже салате, сокове или их користите као здраву грицкалицу.
Рукола
Рукола, са својим карактеристичним укусом, додаје обиље хранљивих материја вашим јелима. Ова тамнозелена лисната поврћка је извор витамина Ц, К и фолата.
Употпуниће све салате, сендвиче или пице!
Купус
Купус је доступан у различитим сортама. Богат је влакнима, витаминима Ц и К, те антиоксидансима. Употребите га у свежим салатама, кисељеним варијацијама или као састојак у укусним чорбама.
Кромпир
Кромпири, извор енергије и витамина Б6, могу се кувати, пећи или припремити као пире.
Разноликост припреме чини их изузетно прилагодљивим у свакодневној исхрани.
Карфиол
Карфиол, познат по својој белој боји, препун је витаминима Ц и К, фолатом и влакнима.
Може се користити за припрему разних јела, укључујући пржење, кување, печење или прављење пиреа.
- Узимајући у обзир све ове фантастичне опције, ваш тањир у марту може бити право мало уметничко дело укуса и боја - истиче Наташа.
Informеr.rs/ Дневник