Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

6 NAMIRNICA ZA POBOLJŠNJE CELOKUPNOG ORGANIZMA Treba obavezno da ih konzumirate

04.03.2024. 15:04 15:26
Piše:
Foto: Pixabay.com / Dnevnik.rs

Namirnice poput cvekle, kupusa, krompira i još nekoliko drugih, treba da se nađu na vašoj trpezi ovog marta.

S obzirom na to da dolazi proleće, nema sumnje da su i pijace bogatije ponudom svežeg voća i povrća. Ovo je prilika da poboljšate svoju ishranu i to namirnicama koje se izdvajaju po svojim hranljivim vrednostima.

Koje su to namirnice u pitanju, otkrila je nutricionistkinja Nataša Aleksić:

Cvekla

Cvekla, sa svojim intenzivnim ljubičastim tonom, ne samo da dodaje šarm svakom jelu, već je i bogata antioksidansima i esencijalnim nutrijentima.

Ova korenasta biljka poboljšava cirkulaciju, podržava detoksikaciju organizma i može se konzumirati sveža, kuvana ili pečena.

Probajte je u salatama ili kao prilog.

Šargarepa

Šargarepe su nezaobilazne u martu. Bogate vitaminom A i beta-karotenom, te pružaju podršku zdravlju očiju i kože.

Uključite ih u sveže salate, sokove ili ih koristite kao zdravu grickalicu.

Rukola

Rukola, sa svojim karakterističnim ukusom, dodaje obilje hranljivih materija vašim jelima. Ova tamnozelena lisnata povrćka je izvor vitamina C, K i folata.

Upotpuniće sve salate, sendviče ili pice!

Kupus

Kupus je dostupan u različitim sortama. Bogat je vlaknima, vitaminima C i K, te antioksidansima. Upotrebite ga u svežim salatama, kiseljenim varijacijama ili kao sastojak u ukusnim čorbama.

Krompir

Krompiri, izvor energije i vitamina B6, mogu se kuvati, peći ili pripremiti kao pire.

Raznolikost pripreme čini ih izuzetno prilagodljivim u svakodnevnoj ishrani.

Karfiol

Karfiol, poznat po svojoj beloj boji, prepun je vitaminima C i K, folatom i vlaknima.

Može se koristiti za pripremu raznih jela, uključujući prženje, kuvanje, pečenje ili pravljenje pirea.

- Uzimajući u obzir sve ove fantastične opcije, vaš tanjir u martu može biti pravo malo umetničko delo ukusa i boja - ističe Nataša.

Informer.rs/ Dnevnik

Piše:
Pošaljite komentar
KAKO DA POČNETE SA ZDRAVOM ISHRANOM? Osam jednostavnih saveta koje svako može da primeni

KAKO DA POČNETE SA ZDRAVOM ISHRANOM? Osam jednostavnih saveta koje svako može da primeni

23.01.2024. 11:30 11:49
KAKO DO ZDRAVOG RADNOG OKRUŽENJA Najviše povreda u poljoprivredi

KAKO DO ZDRAVOG RADNOG OKRUŽENJA Najviše povreda u poljoprivredi

30.01.2024. 12:54 12:59
ZDRAVIJE JE! Medicinska sestra iz Masačusetsa kuću ČISTI BEZ ODEĆE Amber od svog posla lepo živi i ZARAĐUJE, a ovo je njena poruka (VIDEO)

ZDRAVIJE JE! Medicinska sestra iz Masačusetsa kuću ČISTI BEZ ODEĆE Amber od svog posla lepo živi i ZARAĐUJE, a ovo je njena poruka (VIDEO)

27.02.2024. 20:40 20:48