6 NAMIRNICA ZA POBOLJŠNJE CELOKUPNOG ORGANIZMA Treba obavezno da ih konzumirate
Namirnice poput cvekle, kupusa, krompira i još nekoliko drugih, treba da se nađu na vašoj trpezi ovog marta.
S obzirom na to da dolazi proleće, nema sumnje da su i pijace bogatije ponudom svežeg voća i povrća. Ovo je prilika da poboljšate svoju ishranu i to namirnicama koje se izdvajaju po svojim hranljivim vrednostima.
Koje su to namirnice u pitanju, otkrila je nutricionistkinja Nataša Aleksić:
Cvekla
Cvekla, sa svojim intenzivnim ljubičastim tonom, ne samo da dodaje šarm svakom jelu, već je i bogata antioksidansima i esencijalnim nutrijentima.
Ova korenasta biljka poboljšava cirkulaciju, podržava detoksikaciju organizma i može se konzumirati sveža, kuvana ili pečena.
Probajte je u salatama ili kao prilog.
Šargarepa
Šargarepe su nezaobilazne u martu. Bogate vitaminom A i beta-karotenom, te pružaju podršku zdravlju očiju i kože.
Uključite ih u sveže salate, sokove ili ih koristite kao zdravu grickalicu.
Rukola
Rukola, sa svojim karakterističnim ukusom, dodaje obilje hranljivih materija vašim jelima. Ova tamnozelena lisnata povrćka je izvor vitamina C, K i folata.
Upotpuniće sve salate, sendviče ili pice!
Kupus
Kupus je dostupan u različitim sortama. Bogat je vlaknima, vitaminima C i K, te antioksidansima. Upotrebite ga u svežim salatama, kiseljenim varijacijama ili kao sastojak u ukusnim čorbama.
Krompir
Krompiri, izvor energije i vitamina B6, mogu se kuvati, peći ili pripremiti kao pire.
Raznolikost pripreme čini ih izuzetno prilagodljivim u svakodnevnoj ishrani.
Karfiol
Karfiol, poznat po svojoj beloj boji, prepun je vitaminima C i K, folatom i vlaknima.
Može se koristiti za pripremu raznih jela, uključujući prženje, kuvanje, pečenje ili pravljenje pirea.
- Uzimajući u obzir sve ove fantastične opcije, vaš tanjir u martu može biti pravo malo umetničko delo ukusa i boja - ističe Nataša.
Informer.rs/ Dnevnik