ДИЛЕМА ДОМАЋИЦА КОНАЧНО РЕШЕНА Ево како да припремите спанаћ, с млеком или без! Нутриционисти све лепо ОБЈАСНИЛИ (ФОТО)
Спанаћ је лиснато поврће високе нутритивне вредности. Богат гвожђем, калцијумом и каротином у витаминима Бе1, Бе2 и Ц. Међутим, садржи непожељна једињења као што су нитрати и оксалну киселину због које се гвожђе теже ресорбује у организму.
Многе домаћице имају дилему да ли спанаћ треба припремати са млеком или не? Међутим, како истичу нутриционисти припрема овог поврћа са млеком је обавезна управо због оксалне киселине која се у том случају везује за калцијум из млека.
Поред овог постоји и други здравствени разлози због којих треба мешати спанаћ са млеком приликом припреме.
Наиме, према резултатиме једног истраживања у Шведској употреба крављег млека високе и средње масноће али и кокосовог млека у смутијима од спанаћа може олакшати варење антиоксиданса лутеина из овог лиснатог поврћа.
Лутеин је антиоксиданс са антиинфламаторним својствима, који се обично налази у спанаћу и кељу. Студије су се фокусирале на потенцијал лутеина за здравље очију а откривено је да може да ублажи прогресију макуларне дегенерације повезане са старењем.
У студији, која је објављена у часопису Нутриентс, истраживачи објашњавају да је лутеину потребан желудачни сок или компоненте хране да би се ослободио из биљног материјала и апсорбовао у цревима.
Подсећамо да спанаћ никако не треба подгревати, већ кад га припремате нека то буде за оброк за тај дан, а воду у којој се кувало ово поврће треба бацити јер је препуна нитрата.
Дневник/Срећна република