DILEMA DOMAĆICA KONAČNO REŠENA Evo kako da pripremite spanać, s mlekom ili bez! Nutricionisti sve lepo OBJASNILI (FOTO)
Spanać je lisnato povrće visoke nutritivne vrednosti. Bogat gvožđem, kalcijumom i karotinom u vitaminima Be1, Be2 i C. Međutim, sadrži nepoželjna jedinjenja kao što su nitrati i oksalnu kiselinu zbog koje se gvožđe teže resorbuje u organizmu.
Mnoge domaćice imaju dilemu da li spanać treba pripremati sa mlekom ili ne? Međutim, kako ističu nutricionisti priprema ovog povrća sa mlekom je obavezna upravo zbog oksalne kiseline koja se u tom slučaju vezuje za kalcijum iz mleka.
Pored ovog postoji i drugi zdravstveni razlozi zbog kojih treba mešati spanać sa mlekom prilikom pripreme.
Naime, prema rezultatime jednog istraživanja u Švedskoj upotreba kravljeg mleka visoke i srednje masnoće ali i kokosovog mleka u smutijima od spanaća može olakšati varenje antioksidansa luteina iz ovog lisnatog povrća.
Lutein je antioksidans sa antiinflamatornim svojstvima, koji se obično nalazi u spanaću i kelju. Studije su se fokusirale na potencijal luteina za zdravlje očiju a otkriveno je da može da ublaži progresiju makularne degeneracije povezane sa starenjem.
U studiji, koja je objavljena u časopisu Nutrients, istraživači objašnjavaju da je luteinu potreban želudačni sok ili komponente hrane da bi se oslobodio iz biljnog materijala i apsorbovao u crevima.
Podsećamo da spanać nikako ne treba podgrevati, već kad ga pripremate neka to bude za obrok za taj dan, a vodu u kojoj se kuvalo ovo povrće treba baciti jer je prepuna nitrata.
Dnevnik/Srećna republika