Како направити ВАСИЛИЦУ Хлеб који се припрема на Мали Божић, односно за славу Светог Василија
Традиционалан начин припреме овог обредног колача, осим што ће обрадовати укућане, донеће склад и благостање вашем дому и пријатељима
Постоје три-четири варијанте ове погаче која се прави за Мали Божић, али ми вам нудимо најједноставнији, а уједно и најстарији рецепт.
Потребно је:
- 2 шоље белог кукурузног брашна (најбоље је ако можете наћи на пијаци оно домаће из неке воденице)
- 2 шоље пшеничног оштрог брашна
- пола шоље уља
- шоља воде (можда ће вам требати и мало више воде, али највише до 2 шоље)
- 1 прашак за пециво
- 1 чашица домаће ракије
- со
Мера шоља означава ону шољу за белу кафу од 2,5 - 3 дл, али не мора да буде. Битан је однос материјала и да све мерите истом шољом.
Такође, можете је правити и без уља, биће мало сувља, али ће јој укус исто бити веома добар, отприлике као да једете печени кукуруз.
У дубљем суду промешајте све састојке да добијете житку смешу. Тесто не сме да буде ни превише чврсто ни ретко. Ово тесто треба да одстоји неко време, да "ускисне".
Пре печења га још једном добро промешајте, одн. премесите. Тесто ставите у одговарајућу тепсију, да буде дебљине отприлике 2-3 цм. Пеците га на 200°Ц око 45 минута или док не добије лепу златножуту корицу.
srbijuvolimo.rs/ Дневник