Kako napraviti VASILICU Hleb koji se priprema na Mali Božić, odnosno za slavu Svetog Vasilija
Tradicionalan način pripreme ovog obrednog kolača, osim što će obradovati ukućane, doneće sklad i blagostanje vašem domu i prijateljima
Postoje tri-četiri varijante ove pogače koja se pravi za Mali Božić, ali mi vam nudimo najjednostavniji, a ujedno i najstariji recept.
Potrebno je:
- 2 šolje belog kukuruznog brašna (najbolje je ako možete naći na pijaci ono domaće iz neke vodenice)
- 2 šolje pšeničnog oštrog brašna
- pola šolje ulja
- šolja vode (možda će vam trebati i malo više vode, ali najviše do 2 šolje)
- 1 prašak za pecivo
- 1 čašica domaće rakije
- so
Mera šolja označava onu šolju za belu kafu od 2,5 - 3 dl, ali ne mora da bude. Bitan je odnos materijala i da sve merite istom šoljom.
Takođe, možete je praviti i bez ulja, biće malo suvlja, ali će joj ukus isto biti veoma dobar, otprilike kao da jedete pečeni kukuruz.
U dubljem sudu promešajte sve sastojke da dobijete žitku smešu. Testo ne sme da bude ni previše čvrsto ni retko. Ovo testo treba da odstoji neko vreme, da "uskisne".
Pre pečenja ga još jednom dobro promešajte, odn. premesite. Testo stavite u odgovarajuću tepsiju, da bude debljine otprilike 2-3 cm. Pecite ga na 200°C oko 45 minuta ili dok ne dobije lepu zlatnožutu koricu.
srbijuvolimo.rs/ Dnevnik