clear sky
16°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Саша Величковић, председник Гимнастичког савеза Србије: Надамо се пласману на Олимпијске игре у Паризу

03.01.2024. 15:54 15:59
Пише:
Извор: Г. Маленовић

Српска спортска гимнастика из године у годину напредује и покушава да се прикључи европској и светској елити.

Наравно, то је за једну малу земљу са скромним средствима веома тешко, али Гимнастички савез Србије (GSS) труди се свим силама да побољша услове за бављење једним од три базична спорта.

– У 2023. години смо забележили евидентан напредак у резултатима, нарочито у мушкој спортској гимнастици. Постали смо стални учесници у финалима на светским и челенџ куповима. Пре свега, похвалио бих Ивана Дејановића, који је скоро стално у финалу на такмичењима на вратилу – казао је председник ГСС Саша Величковић.

Он је истакао да у сениорској категорији у мушкој спортској гимнастици има неколико добрих такмичара, међу којима предњаче Петар Вефић и Душан Ђорђевић.

– Вефић се пласирао и учествовао на Светском првенству преко вишебоја на Европском шампионату и партиципирао је за Олимпијске игре, али није успео да се пласира. Међутим, имамо још неколико опција како можда први пут у историји одемо на Олимпијсле игре. Ту је и Ђорђевић, који је у 2023. освојио бронзану медаљу на прескоку на Челенџ купу у Варни, што је један од већих успеха наше гимнатике. Влада Раковић се вратио поново да вежба. Он је био наш најперспективнији гимнастичар, одсуствовао је две године и сада се враћа и то на велика врата. Наступаће на разбоју на светским куповима, тако да озбиљно рачунамо и на њега.

Величковић је рекао и да у женској спортској гимнастици има неколико перспективних такмичарки, које наступају на светским куповима.

– После дуже времена, имали смо и финале на прескоку на Светском купу у Мерсину Таре Стефановић. Од ње много очекујемо у будућности. Ту су и Нина Шабић, Кристина Живадиновић и неколико девојака из Новог Сада. Верујем да ће оне постићи добре резултате у будућности.

Ритмика, која је најмасовнија у ГСС, мало заостаје за спортском гимнастиком.

– И ту можемо да се похвалимо лепим резултатима. Маша Тошић нам је ту најперспективнија. На Балканијади, пионирка Мелина Ракић је освојила злато (без реквизита), а кадеткиња Душица Жујовић сребро (чуњеви).

Саша Величковић је истакао и то да су резултати у узлазној путањи, јер су коначно обезбеђени и спонзори, који су знатно помогли да се оде на многобројна такмичења, али и да буду организатори. Велику захвалност дугују и почасној председници Снежани Лакићевић.

– Оно што нам је проблем у овој години је то што су сва такмичења која су квалификациона за Игре почетком године, док на буџет можемо да рачунамо тек од фебруара. Због тога велики проблем ће да буде одлазак на Европско првенство крајем марта, те светске купове. Имамо четири светска купа, а први је већ средином фебруара. Верујемо да можемо, и поред проблема, да допремо до ОИ, првенствено у мушкој гимнастици и даћемо све од себе да се то догоди. Верујемо да Петар Вефић, уколико одвежба како зна, може до Париза – сматра Величковић.


Донација из Холандије

Гимнастички савез Србије имао је кључну улогу као иницијатор и реализатор донације половних справа из Холандије.

– Овом донацијом, за коју су превоз обезбедили наши спонзори, успели смо да опремимо 12 клубова у Србији (Сента, Ваљево, Рума, Шабац, Књажевац, Зајечар, Ниш, Београд, Прокупље, Крагујевац, Краљево и Бор). Циљ је да поновимо ту донацију за још неке клубове и да на тај начин помогнемо гимнастичком спорту, јер Савез нема толико новца да купује нове справе. Зато смо прнашли начин да то решимо преко донација. Био сам пресрећан када сам видео колико су људи у клубовима били радосни када су добили те справе у висини око 4.000 евра. Ниједна од тих средина нема толики новац да уложи у опрему. Сва средства која су нам на располагању користимо да помогнемо и врхунској, а и развојној гимнастици – казао је Величковић.


Г. Маленовић

Аутор:
Пошаљите коментар
У НОВОМ САДУ ОДРЖАН МЕЂУНАРОДНИ ТУРНИР У РИТМИЧКОЈ ГИМНАСТИЦИ БАТЕРФЛАЈ КУП Преко 400 гимнастичарки из Србије и иностранства

У НОВОМ САДУ ОДРЖАН МЕЂУНАРОДНИ ТУРНИР У РИТМИЧКОЈ ГИМНАСТИЦИ БАТЕРФЛАЈ КУП Преко 400 гимнастичарки из Србије и иностранства

12.12.2023. 20:52 11:46