Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Saša Veličković, predsednik Gimnastičkog saveza Srbije: Nadamo se plasmanu na Olimpijske igre u Parizu

03.01.2024. 15:54 15:59
Piše:
Izvor: G. Malenović

Srpska sportska gimnastika iz godine u godinu napreduje i pokušava da se priključi evropskoj i svetskoj eliti.

Naravno, to je za jednu malu zemlju sa skromnim sredstvima veoma teško, ali Gimnastički savez Srbije (GSS) trudi se svim silama da poboljša uslove za bavljenje jednim od tri bazična sporta.

– U 2023. godini smo zabeležili evidentan napredak u rezultatima, naročito u muškoj sportskoj gimnastici. Postali smo stalni učesnici u finalima na svetskim i čelendž kupovima. Pre svega, pohvalio bih Ivana Dejanovića, koji je skoro stalno u finalu na takmičenjima na vratilu – kazao je predsednik GSS Saša Veličković.

On je istakao da u seniorskoj kategoriji u muškoj sportskoj gimnastici ima nekoliko dobrih takmičara, među kojima prednjače Petar Vefić i Dušan Đorđević.

– Vefić se plasirao i učestvovao na Svetskom prvenstvu preko višeboja na Evropskom šampionatu i participirao je za Olimpijske igre, ali nije uspeo da se plasira. Međutim, imamo još nekoliko opcija kako možda prvi put u istoriji odemo na Olimpijsle igre. Tu je i Đorđević, koji je u 2023. osvojio bronzanu medalju na preskoku na Čelendž kupu u Varni, što je jedan od većih uspeha naše gimnatike. Vlada Raković se vratio ponovo da vežba. On je bio naš najperspektivniji gimnastičar, odsustvovao je dve godine i sada se vraća i to na velika vrata. Nastupaće na razboju na svetskim kupovima, tako da ozbiljno računamo i na njega.

Veličković je rekao i da u ženskoj sportskoj gimnastici ima nekoliko perspektivnih takmičarki, koje nastupaju na svetskim kupovima.

– Posle duže vremena, imali smo i finale na preskoku na Svetskom kupu u Mersinu Tare Stefanović. Od nje mnogo očekujemo u budućnosti. Tu su i Nina Šabić, Kristina Živadinović i nekoliko devojaka iz Novog Sada. Verujem da će one postići dobre rezultate u budućnosti.

Ritmika, koja je najmasovnija u GSS, malo zaostaje za sportskom gimnastikom.

– I tu možemo da se pohvalimo lepim rezultatima. Maša Tošić nam je tu najperspektivnija. Na Balkanijadi, pionirka Melina Rakić je osvojila zlato (bez rekvizita), a kadetkinja Dušica Žujović srebro (čunjevi).

Saša Veličković je istakao i to da su rezultati u uzlaznoj putanji, jer su konačno obezbeđeni i sponzori, koji su znatno pomogli da se ode na mnogobrojna takmičenja, ali i da budu organizatori. Veliku zahvalnost duguju i počasnoj predsednici Snežani Lakićević.

– Ono što nam je problem u ovoj godini je to što su sva takmičenja koja su kvalifikaciona za Igre početkom godine, dok na budžet možemo da računamo tek od februara. Zbog toga veliki problem će da bude odlazak na Evropsko prvenstvo krajem marta, te svetske kupove. Imamo četiri svetska kupa, a prvi je već sredinom februara. Verujemo da možemo, i pored problema, da dopremo do OI, prvenstveno u muškoj gimnastici i daćemo sve od sebe da se to dogodi. Verujemo da Petar Vefić, ukoliko odvežba kako zna, može do Pariza – smatra Veličković.


Donacija iz Holandije

Gimnastički savez Srbije imao je ključnu ulogu kao inicijator i realizator donacije polovnih sprava iz Holandije.

– Ovom donacijom, za koju su prevoz obezbedili naši sponzori, uspeli smo da opremimo 12 klubova u Srbiji (Senta, Valjevo, Ruma, Šabac, Knjaževac, Zaječar, Niš, Beograd, Prokuplje, Kragujevac, Kraljevo i Bor). Cilj je da ponovimo tu donaciju za još neke klubove i da na taj način pomognemo gimnastičkom sportu, jer Savez nema toliko novca da kupuje nove sprave. Zato smo prnašli način da to rešimo preko donacija. Bio sam presrećan kada sam video koliko su ljudi u klubovima bili radosni kada su dobili te sprave u visini oko 4.000 evra. Nijedna od tih sredina nema toliki novac da uloži u opremu. Sva sredstva koja su nam na raspolaganju koristimo da pomognemo i vrhunskoj, a i razvojnoj gimnastici – kazao je Veličković.


G. Malenović

Autor:
Pošaljite komentar
U NOVOM SADU ODRŽAN MEĐUNARODNI TURNIR U RITMIČKOJ GIMNASTICI BATERFLAJ KUP Preko 400 gimnastičarki iz Srbije i inostranstva

U NOVOM SADU ODRŽAN MEĐUNARODNI TURNIR U RITMIČKOJ GIMNASTICI BATERFLAJ KUP Preko 400 gimnastičarki iz Srbije i inostranstva

12.12.2023. 20:52 11:46