overcast clouds
12°C
08.11.2024.
Нови Сад
eur
116.9902
usd
108.5051
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕПОРУЧУЈЕМО од срца ДЕТОКС САЛАТУ са цвеклом и шаргарепом

02.01.2024. 13:20 16:02
Пише:
Фото: Youtube printscreen/ Uradi sam/ Pixabay

Одлична је за масну јетру, за јачање имунитета и малокрвност, а благотворна је и ѕа варење

Детокс салата је алтернатива уобичајеној салати. Будући да је већина нас у prеthodnom периоду претерала са масном и јаком храном, а ту је и која чашица више, док свеже поврће и воће није баш било заступљено, можда је детокс оно што нам недостаје.

Детокс салата чисти… шта?

У првом реду, јетру.

Јетра је једини орган у телу који има способност регенерације. Ако вам је масна јетра, обавезно пробајте ову салату.

Цвекла је позната по томе што повољно утиче на све органе за варење, а посебно је благотворна на јетру и крвоток.Гвожђе из цвекле је благотоворно код анемичних особа, а такође и добро дође за имунитет.

Шаргарепа је добар извор антиоксиданаса каротена, што је добро за вид, а лимун са својим актиоксидансом витамином Ц има многоструке улоге.

Бели лук је пун фитонутријената и благотворан је за варење, снижава притисак и одличан је за имунитет.

Сок лимуна се додаје јер је аспорпција гвожђа из цвекле многоструко већа уколико је присутан и витамин Ц, којег лимун има напретек. Са друге стране сок лимуна овој салати даје праву освежавајућу ноту и неутралише досадни, влакнасти укус цвекле и шаргарепе и отужни мирис белог лука.

Како се спрема детокс салата

Потребно је:

* свежа цвекла 1/2, средње величине

 * свежа шаргарепа, 2 комада средње величине

* 4 чена белог лука, ситно сецкана

* свежа рукола, мања шака, ситно сецкана

* сок од пола лимуна

* мало морске соли

* мало девичанског маслиновог уља

Припрема:

 У овом рецепту нема термичке обраде, све се ради у сировом стању.

Дакле, добро оперите цвеклу, шаргарепу и руколу и огулите половину цвекле и шаргарепе. Узмите ренде и изрендајте цвеклу и шаргарепе. Додајте ситно сецкани бели лук и ситно сецкану руколу. Ако немате руколу, можете користити и свеже першуново лишће, отприлике исту количину. Исцедите пола лимуна и додајте морску со и маслиново уље. Приметићете да боја шаргарепе тамни ка црвеној зброг присуства цвекле, али то је сасвим нормална појава.

Све састојке добро промешајте.

Севирајте свеже направљену салату, уз неко главно јело.

Баш организам ће вам бити захвалан.

Kurir.rs/ Дневник

Пише:
Пошаљите коментар
КРОМПИР САЛАТА какву НИСТЕ ПРОБАЛИ до сад

КРОМПИР САЛАТА какву НИСТЕ ПРОБАЛИ до сад

26.12.2023. 13:55 14:16
Рецепт дана: Витаминска салата

Рецепт дана: Витаминска салата

04.02.2019. 22:20 22:26
Празници, славе и славља и детоксикација организма

Празници, славе и славља и детоксикација организма

02.01.2019. 11:16 11:20