Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Празници, славе и славља и детоксикација организма

02.01.2019. 11:16 11:20
Пише:
Фото: pixabay.com

БЕОГРАД: Једном се славе Нова година и Божић, али треба вопдити рачуна да се не претера са јелом и пићем, саветују стручњаци за исхрану, посебно хроничним болесницима и особама са повишеним крвним притиском, дијабетесом и срчаним проблемима, али и здравима.

Како одолети искушењима, а ако се не одоли - како очистити организам од токсина и штетних материја унетих кроз храну и пиће? 

''Први корак је да схватимо да јаку и калоричну храну треба унети за ручак или вечеру, а да доручак и други оброк у току дана буду скромнији и лаганији'', указује дијетолог Татјана Мраовић. 

Наглашава да уз обилне оброке треба пити више воде, јер то помаже организму да се ослободи наталожених токсина и велике количине соли из хране и пића. 

''Обично се попије две, три чаше воде дневно, што није довољно, а немамо обичај ни да поједемо лагану супу или да пијемо чајеве. Препорука је да се након преједања поједе неслана супа или попије чај без шећера, и доста воде, јер ће она извући токсине и со и помоћи да се снизи притисак'', каже саговорница Танјуга и напомиње да треба попити и до две литре воде. 

Мраовић саветује и да се након празника на тањиру нађе што више поврћа које је нискокалорично и може се, каже, појести у већим количинама. 

''Поврће јести и за доручак и за ужину, а обавезно повећати порцију салате уз ручак и вечеру, посебно од шаргарепе и келерабе, неслану и са што мање соли'', наводи дијетолог. 

Саветује и да се на јеловнику нађу немасна меса, да се избегава пржено и поховано месо заливено павлаком или роловано месо у сланини и качкаваљу. 

''Не треба претеривати ни са количином немасних меса и поврћа, и то треба ограничити да бисмо се решили вишка килограма. Препоручена количина за жене је око 100 грама меса, а за мушкарце до 200 грама'', каже Мраовић. 

Предлаже и да се слаткиши замене двема сувим шљивама, једном сувом смоквом или две кајсије или шаком орашастих плодова. 

Осим на чишћење организма од тоскина, акценат ставља и на физичку активност која, како објашњава, деловањем на рецепторе повезане са инсулином повећава потрошњу шећера, регулише метаболизам и смањује апетит. 

Мраовић тврди да физичка активност која се практикује сат-сат и по дневно, пет пута у недељи, даје резултате већ за две-три недеље.

''Посетите центре за вежбање, шетајте или радите оно што вам прија, али да се добро ознојите, а да пулс буде око 110 за средовечне или 140 за млађе. Тек тада почињу сагоревање масних наслага, трошење шећера и губитак апетита и одлична реакција'', напомиње Мраовић. 

Нутрициониста Милка Раичевић предлаже да се сваки дан почне детоксикацијом усне дупље содом бикарбоном или маслиновим уљем. 

''На четкицу за зубе, на другу страну, ставите соду бикарбону, рецимо грам, очистите језик и исперете, а други грам размутите и попијете. Други начин је маслиновим уљем тако што се држи у устима 20 минута и након тога испљуне.“

Подвлачи да је важно уносити и довољно течности и предлаже да се током дана пије '''sas вода'' у коју се дода два лимуна, свеж краставац, мало нане и ђумбира. 

Додаје и да су чајеви, супе и чорбе добра решења за чишћење организма, а ефектном сматра и детоксикацију посредством коже: 

''Осим у сауни, то можете да урадите и у свом купатилу. У каду са водом сипајте етерична уља бора, чемпреса, лаванде или рузмарина, додајте какао бутер и мало морске соли и потопите се у тај раствор'', предлаже Раичевић и додаје да се ''кућни спа третман'' употпуни детокс чајем или напитком од свеже цвекле, шаргарепе и јабуке, као и да се води рачуна да се тог дана на јеловнику нађу само поврће и витаминске салате. 

За бољи ефекат препоручује тронедељни програм детоксикације са ланом и кефиром.

''Првих седам дана за доручак помешајте кашику ланеног брашна са 150 мл кефира, друге седмице по две кашике лана и 150 мл кефира, а треће са три кашике лана'', наводи Раичевић. 

Упитана како спречити преједање током празника, Раичевић сугерише да је први корак да не треба чекати да се прегладни. 

''Као друго, комбинујте што више салата - купус, зелену салату, краставац јер садрже много воде и везаће токсине, дати ситост и нећете појести онолико колико сте наумили'', саветује нутрициониста и додаје: 

''Једном се славе Нова година и Божић. Није добро одрицати се од свега, али водите рачуна да не претерате са јелом и пићем'', каже Раичевић која за мамурлук предлаже проверене рецепте, кисео купус или чорбу од парадајза. 

Пише:
Пошаљите коментар
Природна детоксикација уз помоћ зачина

Природна детоксикација уз помоћ зачина

07.05.2018. 12:18 12:23
Детоксикација - велико спремање организма

Детоксикација - велико спремање организма

23.01.2017. 17:40 11:39