PREPORUČUJEMO od srca DETOKS SALATU sa cveklom i šargarepom
Odlična je za masnu jetru, za jačanje imuniteta i malokrvnost, a blagotvorna je i ѕa varenje
Detoks salata je alternativa uobičajenoj salati. Budući da je većina nas u prethodnom periodu preterala sa masnom i jakom hranom, a tu je i koja čašica više, dok sveže povrće i voće nije baš bilo zastupljeno, možda je detoks ono što nam nedostaje.
Detoks salata čisti… šta?
U prvom redu, jetru.
Jetra je jedini organ u telu koji ima sposobnost regeneracije. Ako vam je masna jetra, obavezno probajte ovu salatu.
Cvekla je poznata po tome što povoljno utiče na sve organe za varenje, a posebno je blagotvorna na jetru i krvotok.Gvožđe iz cvekle je blagotovorno kod anemičnih osoba, a takođe i dobro dođe za imunitet.
Šargarepa je dobar izvor antioksidanasa karotena, što je dobro za vid, a limun sa svojim aktioksidansom vitaminom C ima mnogostruke uloge.
Beli luk je pun fitonutrijenata i blagotvoran je za varenje, snižava pritisak i odličan je za imunitet.
Sok limuna se dodaje jer je asporpcija gvožđa iz cvekle mnogostruko veća ukoliko je prisutan i vitamin C, kojeg limun ima napretek. Sa druge strane sok limuna ovoj salati daje pravu osvežavajuću notu i neutrališe dosadni, vlaknasti ukus cvekle i šargarepe i otužni miris belog luka.
Kako se sprema detoks salata
Potrebno je:
* sveža cvekla 1/2, srednje veličine
* sveža šargarepa, 2 komada srednje veličine
* 4 čena belog luka, sitno seckana
* sveža rukola, manja šaka, sitno seckana
* sok od pola limuna
* malo morske soli
* malo devičanskog maslinovog ulja
Priprema:
U ovom receptu nema termičke obrade, sve se radi u sirovom stanju.
Dakle, dobro operite cveklu, šargarepu i rukolu i ogulite polovinu cvekle i šargarepe. Uzmite rende i izrendajte cveklu i šargarepe. Dodajte sitno seckani beli luk i sitno seckanu rukolu. Ako nemate rukolu, možete koristiti i sveže peršunovo lišće, otprilike istu količinu. Iscedite pola limuna i dodajte morsku so i maslinovo ulje. Primetićete da boja šargarepe tamni ka crvenoj zbrog prisustva cvekle, ali to je sasvim normalna pojava.
Sve sastojke dobro promešajte.
Sevirajte sveže napravljenu salatu, uz neko glavno jelo.
Baš organizam će vam biti zahvalan.
Kurir.rs/ Dnevnik