(ФОТО) У СРПСКИМ АМФОРАМА ХРВАТИ ЧУВАЈУ СКУПА ВИНА Драгослав из Злакусе је занат учио од оца и деде
УЖИЦЕ: За село Злакусу поред Ужица чуо је читав свет, јер вешти грнчари деценијама уназад од глине и калцита стварају чуда.
Драгослав Никитовић као и већина овдашњих мајстора занат је учио од оца и деде. Данас, нико као он не прави амфоре, скоро исте онакве какве су некада давно користили стари Грци и Римљани, за пренос уља, вина и житарица.
- Амфоре за вино су јако специфичне и много веће од обичних. Високе су скоро два метра, велике запремине, премазују се воском како би вино у њима могло да стоји. Док се граде, врло често морам да се попењем и на столицу, како би могао да дођем до врха. Доста поруџбина примам из Хрватске, они их тамо закопавају у земљу, како би вино попримило тај специфичан мирис и укус. То је далеко најквалитетније вино и достиже вртоглаво високе цене - каже Драгослав за РИНУ.
Амфоре прави ручно, а материјал набавља у оближњим селима Врањани и Рупељево. Све занталије из овог ужичког краја имају своју тактику и начин припреме производа од глине, а тајну како настају сва та фантастична дела, ретко откривају.
- За једну амфору ми треба три пута по пола сата. Прво изградим средину, затим ручке, а онда се гради то њихово специфично шиљато дно. Онда следи сушење које траје око 15 дана и то на промаји без сунца. Кад се тај процес заврши, амфоре се пеку у специјалним пећима за керамику, око десет сати. Тек онда су оне спремне за продају. Сваки занатлија има неки свој начин и зато никад нећете видети два потпуно иста производа од различитих мајстора - рекао је грначар из Злакусе.
Амфоре Драгослава Никитовића познатијег као Бибило, обишле су цео свет. Бројни путници намерници дођу до куће овог мајстора чак издалека, како би у своју земљу понели ово необично дело. Осим што их купују да би у њима чували вино, наши људи из дијаспоре врло често их користе како би украсили своја дворишта.
- Купац из Црне Горе своју амфору је чак ставио у море, како би добила ту неку жељену ноту - открио је Драгослав.
РИНА