ПОСНИ ВЕГАНСКИ СПЕЦИЈАЛИТЕТ за само 200 динара Рецепт за ДОМАЋИ ФАЛАФЕЛ без пржења
Фалафел се може служити као главно јело уз додатак различитих салата и умака, одличан је и као здрава ужина на послу.
Фалафел је популарно средњеисточно јело које се у целом свету продаје као брза храна, и идеална замена за месо, због свог хранљивог састава. Интернет каже да је настао у Египту, а води се вечита полемика да ли је јело арапско или јеврејско.
Фалафел се једе са хумусом и тахинијем, уз много салате.
Састојци:
- 175гр сирових леблебија
- 1 кашичица соде бикарбоне
- 1 везица свежег першуна
- 3 чена белог лука
- 1 главица црног лука
- 1 кашичица соли
- ½ кашичице сувог зачина
- ½ кашичице алеве паприке
- ½ кашичице карија
- ½ кашичице коријандера
- ½ кашичице кима
- бибер по укусу
- 3 кашике презли
- 100-150мл воде
Сирове леблебије потопите у воду ноћ пре, јер морају да одстоје од 8-12 сати. Сутрадан правити фалафел. Першун исецкати на ситно, додати све остале састојке.
Затим ту смесу оставити у фрижидеру да одстоји 1-3 сата,па правити облик крокета.
Пеците их у загрејаној рерни неких 15-ак мин. на 220 степени.
Фалафел послужите уз тахини пасту, биљну павлаку или посни мајонез.
Kurir.rs/ Дневник