POSNI VEGANSKI SPECIJALITET za samo 200 dinara Recept za DOMAĆI FALAFEL bez prženja
Falafel se može služiti kao glavno jelo uz dodatak različitih salata i umaka, odličan je i kao zdrava užina na poslu.
Falafel je popularno srednjeistočno jelo koje se u celom svetu prodaje kao brza hrana, i idealna zamena za meso, zbog svog hranljivog sastava. Internet kaže da je nastao u Egiptu, a vodi se večita polemika da li je jelo arapsko ili jevrejsko.
Falafel se jede sa humusom i tahinijem, uz mnogo salate.
Sastojci:
- 175gr sirovih leblebija
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 vezica svežeg peršuna
- 3 čena belog luka
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice suvog začina
- ½ kašičice aleve paprike
- ½ kašičice karija
- ½ kašičice korijandera
- ½ kašičice kima
- biber po ukusu
- 3 kašike prezli
- 100-150ml vode
Sirove leblebije potopite u vodu noć pre, jer moraju da odstoje od 8-12 sati. Sutradan praviti falafel. Peršun iseckati na sitno, dodati sve ostale sastojke.
Zatim tu smesu ostaviti u frižideru da odstoji 1-3 sata,pa praviti oblik kroketa.
Pecite ih u zagrejanoj rerni nekih 15-ak min. na 220 stepeni.
Falafel poslužite uz tahini pastu, biljnu pavlaku ili posni majonez.
Kurir.rs/ Dnevnik