НАЈНЕОБИЧНИЈИ ДЕСЕРТ СВИХ ВРЕМЕНА Кад једном пробате ову торту, правићете је сваког Никољдана
Манастирка - најбоља посна торта за Светог Николу. Славску трпезу украсите десертом онако како треба, по старински, укусно и посно.
Састојци:
Први фил:
- 200 г пасуља
- 5 средњих јабука или дуња
- кашика естракта ваниле
- шоља и по шећера (или по укусу)
- 3 шоље млевених ораха
Други фил:
- 1 већа шоља куваног жита
- 3-4 кашике прах шећера
- 2-3 кашике сока од компота који сте сачували
Корица:
- 2,5 шоље брашна
- 1 кашичица соде бикарбоне
- 1 кашика меда
- 1,5 шоље шећера
- 1,5 шоља воде
За одозго:
- 1/2 шоље ораха
Пре спремања колача пожељно је припремити пасуљ, жито и дуње. Пасуљ скувати у три воде! Жито такође скувати! И дуње скувати као за компот!
Припрема: Скуван пасуљ самељите у блендеру. Скувати дуње у води са мало екстракта ваниле. Када се скувају, дуње процедите па их самељите у блендеру. Воду од кувања дуња сачувајте. Измешајте дуње и пасуљ па у шерпи, на рингли мешајте да се смеса добро укува. Затим у ту смесу додајте млевене орахе.
Самељте и кувано жито са шећером, па му додајте мало компота од кувања дуња.
Када сте оба фила направили, сада спремите и корицу од брашна, соде бикарбоне, меда, мало шећера и воде. Све измешајте, поделите на два дела па пеците 2 корице на 200 степени Целзијуса.
Вреле коре премажите филом од жита. Преко прве корице и фила од жита додајте фил од пасуља и дуња, па друга корица на којој је фил од жита додајте још један слој фила од пасуља и дуња. Премажите торту остатком фила и поспите је орасима.
kurir.rs/ Дневник