NAJNEOBIČNIJI DESERT SVIH VREMENA Kad jednom probate ovu tortu, pravićete je svakog Nikoljdana
Manastirka - najbolja posna torta za Svetog Nikolu. Slavsku trpezu ukrasite desertom onako kako treba, po starinski, ukusno i posno.
Sastojci:
Prvi fil:
- 200 g pasulja
- 5 srednjih jabuka ili dunja
- kašika estrakta vanile
- šolja i po šećera (ili po ukusu)
- 3 šolje mlevenih oraha
Drugi fil:
- 1 veća šolja kuvanog žita
- 3-4 kašike prah šećera
- 2-3 kašike soka od kompota koji ste sačuvali
Korica:
- 2,5 šolje brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašika meda
- 1,5 šolje šećera
- 1,5 šolja vode
Za odozgo:
- 1/2 šolje oraha
Pre spremanja kolača poželjno je pripremiti pasulj, žito i dunje. Pasulj skuvati u tri vode! Žito takođe skuvati! I dunje skuvati kao za kompot!
Priprema: Skuvan pasulj sameljite u blenderu. Skuvati dunje u vodi sa malo ekstrakta vanile. Kada se skuvaju, dunje procedite pa ih sameljite u blenderu. Vodu od kuvanja dunja sačuvajte. Izmešajte dunje i pasulj pa u šerpi, na ringli mešajte da se smesa dobro ukuva. Zatim u tu smesu dodajte mlevene orahe.
Sameljte i kuvano žito sa šećerom, pa mu dodajte malo kompota od kuvanja dunja.
Kada ste oba fila napravili, sada spremite i koricu od brašna, sode bikarbone, meda, malo šećera i vode. Sve izmešajte, podelite na dva dela pa pecite 2 korice na 200 stepeni Celzijusa.
Vrele kore premažite filom od žita. Preko prve korice i fila od žita dodajte fil od pasulja i dunja, pa druga korica na kojoj je fil od žita dodajte još jedan sloj fila od pasulja i dunja. Premažite tortu ostatkom fila i pospite je orasima.
kurir.rs/ Dnevnik