Рецепт дана: Посна торта с пивом
Време је слава. Неке су мрсне, а има оних посних. За ове друге, ево сјајног старинског предлога за посну, а укусну и сочну, посластицу...
Састојци:
- 1/2 л пива,
- 1/2кг шећера,
- 1/2кг брашна,
- кашичица соде бикарбоне,
- сок од једног лимуна,
За фил:
- 250 г млевених ораха,
- 400 г шећера,
- мало воде
Припрема:
1. Помешати брашно и соду бикарбону, додати шећер и пиво па мешати масу да се сједини. Потом додати лимунов сок и још мало промешати.
2. Добијену смесу поделити на два дела и испећи две коре. Пећи око 25 минута на 200 степени.
3. За фил ушпиновати шећер с мало воде, па додати млевене орахе.
4. Када се фил охлади, њиме премазати коре (кора, фил, кора).
5. Оставити фила довољно да се премаже читаву торту.
6. Када је торта готова, посути је млевеним орасима и, по жељи, шећером у праху.