КАФА КОЈА ДИЖЕ ИЗ МРТВИХ Измислили су је војници, а пошто нису имали млеко, стављали су овај састојак
Мазагран, који се назива и кафе-мазагран, је хладно, заслађено пиће које потиче из Алжира.
У португалским верзијама могу се користити кафа еспресо, лимун, мента и рум, а аустријска верзија се служе са коцком леда.
Брза верзија се прави тако што се prеthodno заслађени еспресо сипа у шољу са коцкама леда и кришком лимуна - што овај напитак чини „оригиналном леденом кафом”.
Назив пића вероватно потиче од тврђаве Мазагран која се налази у Алжиру и која је 1837. године додељена Француској. У овој тврђави, француске колонијалне трупе су конзумирале напитак који се припремао са сирупом од кафе и хладном водом. А када војници нису имали воду, они су мешали сируп од кафе са румом и тако успевали да се угреју.
Вративши се у Париз, војници су предложили тамошњим шанкерима да послуже ово пиће, а пошто је брзо постало популарно, сви кафићи су почели да га сервирају у високим чашама.
Данас се мазагран припрема са јаком и врућом кафом која се прелива преко леда, а обично се сервира у уској, високој чаши. То је кафа која се спрема са водом, а не млеком. У чашу се потом додаје кришка лимуна и неколико кашичица рума (у зависности да ли муштерија жели „жестоку” кафу или кафу са аромом).
Дневник/Курир
БОНУС ВИДЕО