KAFA KOJA DIŽE IZ MRTVIH Izmislili su je vojnici, a pošto nisu imali mleko, stavljali su ovaj sastojak
Mazagran, koji se naziva i kafe-mazagran, je hladno, zaslađeno piće koje potiče iz Alžira.
U portugalskim verzijama mogu se koristiti kafa espreso, limun, menta i rum, a austrijska verzija se služe sa kockom leda.
Brza verzija se pravi tako što se prethodno zaslađeni espreso sipa u šolju sa kockama leda i kriškom limuna - što ovaj napitak čini „originalnom ledenom kafom”.
Naziv pića verovatno potiče od tvrđave Mazagran koja se nalazi u Alžiru i koja je 1837. godine dodeljena Francuskoj. U ovoj tvrđavi, francuske kolonijalne trupe su konzumirale napitak koji se pripremao sa sirupom od kafe i hladnom vodom. A kada vojnici nisu imali vodu, oni su mešali sirup od kafe sa rumom i tako uspevali da se ugreju.
Vrativši se u Pariz, vojnici su predložili tamošnjim šankerima da posluže ovo piće, a pošto je brzo postalo popularno, svi kafići su počeli da ga serviraju u visokim čašama.
Danas se mazagran priprema sa jakom i vrućom kafom koja se preliva preko leda, a obično se servira u uskoj, visokoj čaši. To je kafa koja se sprema sa vodom, a ne mlekom. U čašu se potom dodaje kriška limuna i nekoliko kašičica ruma (u zavisnosti da li mušterija želi „žestoku” kafu ili kafu sa aromom).
Dnevnik/Kurir
BONUS VIDEO