ХРАНИТЕ ДУШУ ОНИМ ШТО ЈЕ ВЕСЕЛИ! Ивана Миленковић Костић открива савршени рецепт за СЛАСНИ ВЕГАНСКИ КОЛАЧ СА КИКИРИКИЈЕМ
Добре навике не мењајте, не заборавите да уживате у малим стварима, делите љубав и лепе речи. Храните душу оним што је весели, тврди Ивана Миленковић Костић, ауторка фуд-блога „Добре навике”, која на својим друштвеним мрежама припрема разне ђаконије за све оне који, како каже, желе да направе нешто укусно и здраво.
Како нам открива, на њеном блогу о храни највећу пажњу привлаче рецепти који подразумевају брз и једноставан начин припреме јела са намирницама које сви имамо у кухињи.
– Добре навике су настале када сам променила начин исхране, почела да експериментишем намирницама и престала да користим бело брашно, шећер и сунцокретово уље. Од тог момента моја кухиња је добила други смисао. Храна је љубав и ја сам то желела да поделим, првенствено да покажем да не морамо сате проводити у кухињи за здрав и укусан оброк – каже за „Дневников” Недељни ручак Ивана Миленковић Костић.
Код куће припрема традиционална јела на свој начин, увек обогаћена омиљеним зачинима, без запршке.
– Волим експериментисање са егзотичним кухињама, а највише волим рибу са грилованим поврћем и салатом, уз чашу доброг вина – истиче Ивана, која, иначе, тежи, како и пропагира на интернету, томе да 80 одсто исхране буде базирано на добрим навикама, а преосталих 20 одсто на ономе што повремено пожели и чега не жели да се одрекне. – Тај принцип 80:20 није дијета, већ праћење здравог и уравнотеженог начина живота. Осамдесет одсто времена је фокус на здравој исхрани, а двадесет одсто на уживању у посластицама и храни по жељи. Планирање оброка на дневном и недељном нивоу може пуно помоћи да не посегнете за искушењем јер имате увек припремљен здрав оброк, ужину или посластицу.
За читаоце „Дневниковог” Недељног ручка припремила је брзинску и здраву посластицу - вегански колач са кикирикијем.
В. Б.
Вегански колач са кикирикијем
50 г кокосовог уља
2 кашике путера од кикирикија
3 кашике сирупа агаве
180 г црне чоколаде
80 г кокосовог брашна
160 г овсених пахуљица
60 г печеног кикирикија
карамела:
1/2 шоље сирупа агаве
1/2 шоље кикирики путера
2 кашике кокосовог уља
2 кашике ваниле
прстохват соли
У посуду сипати кокосово уље, путер од кикирикија, сируп агаве и промешати. Црну чоколаду отопити на тихој ватри. Склонити са рингле па је сипати у смесу од уља, путера и сирупа. Затим додати кокосово брашно, овсене пахуљице и печени кикирики. Све састојке добро промешати и разлити у мањи четвртасти плех. Прелити карамелом која се припрема од сирупа агаве, кикирики путера, кокосовог уља, ваниле и прстохвата соли. Замена за агаву може бити јаворов сируп или мед, ако нисте веган. Пре служења оставити колач у замрзивачу 20 минута, да се стегне.