HRANITE DUŠU ONIM ŠTO JE VESELI! Ivana Milenković Kostić otkriva savršeni recept za SLASNI VEGANSKI KOLAČ SA KIKIRIKIJEM
Dobre navike ne menjajte, ne zaboravite da uživate u malim stvarima, delite ljubav i lepe reči. Hranite dušu onim što je veseli, tvrdi Ivana Milenković Kostić, autorka fud-bloga „Dobre navike”, koja na svojim društvenim mrežama priprema razne đakonije za sve one koji, kako kaže, žele da naprave nešto ukusno i zdravo.
Kako nam otkriva, na njenom blogu o hrani najveću pažnju privlače recepti koji podrazumevaju brz i jednostavan način pripreme jela sa namirnicama koje svi imamo u kuhinji.
– Dobre navike su nastale kada sam promenila način ishrane, počela da eksperimentišem namirnicama i prestala da koristim belo brašno, šećer i suncokretovo ulje. Od tog momenta moja kuhinja je dobila drugi smisao. Hrana je ljubav i ja sam to želela da podelim, prvenstveno da pokažem da ne moramo sate provoditi u kuhinji za zdrav i ukusan obrok – kaže za „Dnevnikov” Nedeljni ručak Ivana Milenković Kostić.
Kod kuće priprema tradicionalna jela na svoj način, uvek obogaćena omiljenim začinima, bez zaprške.
– Volim eksperimentisanje sa egzotičnim kuhinjama, a najviše volim ribu sa grilovanim povrćem i salatom, uz čašu dobrog vina – ističe Ivana, koja, inače, teži, kako i propagira na internetu, tome da 80 odsto ishrane bude bazirano na dobrim navikama, a preostalih 20 odsto na onome što povremeno poželi i čega ne želi da se odrekne. – Taj princip 80:20 nije dijeta, već praćenje zdravog i uravnoteženog načina života. Osamdeset odsto vremena je fokus na zdravoj ishrani, a dvadeset odsto na uživanju u poslasticama i hrani po želji. Planiranje obroka na dnevnom i nedeljnom nivou može puno pomoći da ne posegnete za iskušenjem jer imate uvek pripremljen zdrav obrok, užinu ili poslasticu.
Za čitaoce „Dnevnikovog” Nedeljnog ručka pripremila je brzinsku i zdravu poslasticu - veganski kolač sa kikirikijem.
V. B.
Veganski kolač sa kikirikijem
50 g kokosovog ulja
2 kašike putera od kikirikija
3 kašike sirupa agave
180 g crne čokolade
80 g kokosovog brašna
160 g ovsenih pahuljica
60 g pečenog kikirikija
karamela:
1/2 šolje sirupa agave
1/2 šolje kikiriki putera
2 kašike kokosovog ulja
2 kašike vanile
prstohvat soli
U posudu sipati kokosovo ulje, puter od kikirikija, sirup agave i promešati. Crnu čokoladu otopiti na tihoj vatri. Skloniti sa ringle pa je sipati u smesu od ulja, putera i sirupa. Zatim dodati kokosovo brašno, ovsene pahuljice i pečeni kikiriki. Sve sastojke dobro promešati i razliti u manji četvrtasti pleh. Preliti karamelom koja se priprema od sirupa agave, kikiriki putera, kokosovog ulja, vanile i prstohvata soli. Zamena za agavu može biti javorov sirup ili med, ako niste vegan. Pre služenja ostaviti kolač u zamrzivaču 20 minuta, da se stegne.