УКУСНИЈЕ И ЈЕФТИНИЈЕ Направите сами своју ледену посластицу ДОНОСИМО ПЕТ РЕЦЕПАТА
Домаћи сладолед је вероватно најукуснији начин да се расхладимо током врелих летњих дана, а највећи фанови у овој посластици уживају и зими.
С обзиром да га никад није доста, а да му притом ни цена није за занемарити, крајње је време да отрчимо у кухињу и сами направимо свој ледени десерт.
Важна напомена: Домаћи сладолед може да буде знатно укуснији од куповног. Потребно је само мало времена и вештине.
Пет рецепата за домаћи сладолед
Домаћи сладолед од јогурта с јагодама
Састојци:
500 г свежих јагода
150 г шећера
250 мл слатке павлаке
240 мл јогурта
Припрема:
Опрати јагоде (може и неко друго бобичасто воће), очистити их и исећи на комадиће.
У средњем тигању помешати комадиће јагода и шећер.
Кувати на средњој ватри, уз често мешање, док се шећер не раствори, а јагоде не пусте сок (око 10 минута).
Склонити посуду с рингле и оставити да се охлади на собној температури.
У великој чинији умутити слатку павлаку и јогурт док смеса не постане глатка.
Додати охлађену мешавину јагода у чинију и мешати да се све лепо сједини.
Сипати смесу у посуду предвиђену за замрзавање и замрзнути најмање 6 сати или док се не стегне.
Домаћи сладолед од чоколаде
Састојци:
240 мл чоколадног млека
250 мл слатке павлаке
100 г шећера
1 кашичица екстракта ваниле
Припрема:
У средњем лонцу загрејати чоколадно млеко, слатку павлаку и шећер на средњој температури, непрестано мешајући, док се шећер не раствори и смеса не загреје, али не и прокључа.
Склонити лонац с ватре и додати екстракт ваниле, а потом смесу промешати.
Сипати смесу у посуду за замрзавање и замрзнути на пола сата.
После 30 минута извадити посуду из замрзивача и добро промешати кашиком или шпатулом - циљ је разбити све кристале леда.
Вратити посуду у замрзивач и замрзнути на још 3-4 сата или док се не стегне.
Домаћи сладолед с боровницом
Састојци:
500 г свежих боровница
150 г шећера
250 мл слатке павлаке
250 мл маслаца
Припрема:
Опрати боровнице и сипати их у средњу шерпу са шећером.
Кувати на средњој температури често мешајући, док се шећер не раствори и боровнице пусте сок, око 10 минута.
Скинути шерпу са ватре и оставити мешавину боровница да се охлади на собној температури.
У великој посуди умутити густу павлаку и маслац (prеthodno били на собној температури) док смеса не постане глатка.
Додати охлађену мешавину боровница у чинију и промешати да се сједини.
Сипати смесу у посуду за замрзавање и замрзнути на најмање шест сати или док се не стегне.
Домаћи сладолед од ананаса и кокоса
Састојци:
250 мл кокосовог млека
1 зрели ананас, очишћен и исецкан на ситне комаде
250 мл слатке павлаке
100 г шећера
1 кашичица екстракта ваниле
Припрема:
У блендеру измиксати сецкани ананас у пире док смеса не буде глатка, а најбоље на што мањој брзини и што краће, да не би постао сок.
У средњем лонцу загрејати кокосово млеко, павлаку и шећер, непрестано мешајући, док се шећер не раствори и смеса не загреје, али не и прокључа.
Склонити тигањ с рингле и помешати пире од ананаса и екстракт ваниле.
Сипати смесу у посуду за замрзавање и замрзнути на 30 минута.
После пола сата извадити посуду из замрзивача и добро промешати мешавину кашиком да би се разбили све кристале леда.
Вратити посуду у замрзивач и замрзнути на још 3-4 сата или док се не стегне.
Домаћи сладолед од беле чоколаде и малине
Састојци:
500 г свежих малина
150 г шећера
250 мл слатке павлаке
250 мл млека
100 г беле чоколаде, исецкане
Припрема:
Опрати малине и сипати их у средњу шерпу са шећером.
Кувати на средњој ватри, често мешајући, док се шећер не раствори и малине пусте сок, десетак минута.
Скинути посуду с рингле и оставити мешавину малина да се охлади на собној температури.
У посебном лонцу загрејати млечну и белу чоколаду на средњој ватри, непрестано мешајући, док се чоколада не отопи и смеса не загреје, али не прокључа.
Скинути лонац с ватре и оставити чоколадну мешавину да се охлади на собној температури.
У великој чинији умутити слатку павлаку и смесу с малинама док смеса не постане глатка.
Додати охлађену мешавину беле чоколаде у чинију и мешати да се све добро сједини.
Сипати смесу у посуду за замрзавање и замрзнути најмање 6 сати или док се не стегне.