Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

УКУСНИЈЕ И ЈЕФТИНИЈЕ Направите сами своју ледену посластицу ДОНОСИМО ПЕТ РЕЦЕПАТА

26.07.2023. 17:38 18:22
Пише:
Фото: pixabay.com

Домаћи сладолед је вероватно најукуснији начин да се расхладимо током врелих летњих дана, а највећи фанови у овој посластици уживају и зими.

С обзиром да га никад није доста, а да му притом ни цена није за занемарити, крајње је време да отрчимо у кухињу и сами направимо свој ледени десерт.

Важна напомена: Домаћи сладолед може да буде знатно укуснији од куповног. Потребно је само мало времена и вештине.

Пет рецепата за домаћи сладолед

Домаћи сладолед од јогурта с јагодама

Састојци:

500 г свежих јагода

150 г шећера

250 мл слатке павлаке

240 мл јогурта

Припрема:

Опрати јагоде (може и неко друго бобичасто воће), очистити их и исећи на комадиће.

У средњем тигању помешати комадиће јагода и шећер.

Кувати на средњој ватри, уз често мешање, док се шећер не раствори, а јагоде не пусте сок (око 10 минута).

Склонити посуду с рингле и оставити да се охлади на собној температури.

У великој чинији умутити слатку павлаку и јогурт док смеса не постане глатка.

Додати охлађену мешавину јагода у чинију и мешати да се све лепо сједини.

Сипати смесу у посуду предвиђену за замрзавање и замрзнути најмање 6 сати или док се не стегне.

Домаћи сладолед од чоколаде

Састојци:

240 мл чоколадног млека

250 мл слатке павлаке

100 г шећера

1 кашичица екстракта ваниле

Припрема:

У средњем лонцу загрејати чоколадно млеко, слатку павлаку и шећер на средњој температури, непрестано мешајући, док се шећер не раствори и смеса не загреје, али не и прокључа.

Склонити лонац с ватре и додати екстракт ваниле, а потом смесу промешати.

Сипати смесу у посуду за замрзавање и замрзнути на пола сата.

После 30 минута извадити посуду из замрзивача и добро промешати кашиком или шпатулом - циљ је разбити све кристале леда.

Вратити посуду у замрзивач и замрзнути на још 3-4 сата или док се не стегне.

Домаћи сладолед с боровницом

Састојци:

500 г свежих боровница

150 г шећера

250 мл слатке павлаке

250 мл маслаца

Припрема:

Опрати боровнице и сипати их у средњу шерпу са шећером.

Кувати на средњој температури често мешајући, док се шећер не раствори и боровнице пусте сок, око 10 минута.

Скинути шерпу са ватре и оставити мешавину боровница да се охлади на собној температури.

У великој посуди умутити густу павлаку и маслац (prеthodno били на собној температури) док смеса не постане глатка.

Додати охлађену мешавину боровница у чинију и промешати да се сједини.

Сипати смесу у посуду за замрзавање и замрзнути на најмање шест сати или док се не стегне.

Домаћи сладолед од ананаса и кокоса

Састојци:

250 мл кокосовог млека

1 зрели ананас, очишћен и исецкан на ситне комаде

250 мл слатке павлаке

100 г шећера

1 кашичица екстракта ваниле

Припрема:

У блендеру измиксати сецкани ананас у пире док смеса не буде глатка, а најбоље на што мањој брзини и што краће, да не би постао сок.

У средњем лонцу загрејати кокосово млеко, павлаку и шећер, непрестано мешајући, док се шећер не раствори и смеса не загреје, али не и прокључа.

Склонити тигањ с рингле и помешати пире од ананаса и екстракт ваниле.

Сипати смесу у посуду за замрзавање и замрзнути на 30 минута.

После пола сата извадити посуду из замрзивача и добро промешати мешавину кашиком да би се разбили све кристале леда.

Вратити посуду у замрзивач и замрзнути на још 3-4 сата или док се не стегне.

Домаћи сладолед од беле чоколаде и малине

Састојци:

500 г свежих малина

150 г шећера

250 мл слатке павлаке

250 мл млека

100 г беле чоколаде, исецкане

Припрема:

Опрати малине и сипати их у средњу шерпу са шећером.

Кувати на средњој ватри, често мешајући, док се шећер не раствори и малине пусте сок, десетак минута.

Скинути посуду с рингле и оставити мешавину малина да се охлади на собној температури.

У посебном лонцу загрејати млечну и белу чоколаду на средњој ватри, непрестано мешајући, док се чоколада не отопи и смеса не загреје, али не прокључа.

Скинути лонац с ватре и оставити чоколадну мешавину да се охлади на собној температури.

У великој чинији умутити слатку павлаку и смесу с малинама док смеса не постане глатка.

Додати охлађену мешавину беле чоколаде у чинију и мешати да се све добро сједини.

Сипати смесу у посуду за замрзавање и замрзнути најмање 6 сати или док се не стегне.

Пише:
Пошаљите коментар
Бјакја је званично НАЈСКУПЉИ сладолед на СВЕТУ! ЕВО зашто порција кошта преко 6.000 ДОЛАРА

Бјакја је званично НАЈСКУПЉИ сладолед на СВЕТУ! ЕВО зашто порција кошта преко 6.000 ДОЛАРА

05.07.2023. 11:58 12:08