UKUSNIJE I JEFTINIJE Napravite sami svoju ledenu poslasticu DONOSIMO PET RECEPATA
Domaći sladoled je verovatno najukusniji način da se rashladimo tokom vrelih letnjih dana, a najveći fanovi u ovoj poslastici uživaju i zimi.
S obzirom da ga nikad nije dosta, a da mu pritom ni cena nije za zanemariti, krajnje je vreme da otrčimo u kuhinju i sami napravimo svoj ledeni desert.
Važna napomena: Domaći sladoled može da bude znatno ukusniji od kupovnog. Potrebno je samo malo vremena i veštine.
Pet recepata za domaći sladoled
Domaći sladoled od jogurta s jagodama
Sastojci:
500 g svežih jagoda
150 g šećera
250 ml slatke pavlake
240 ml jogurta
Priprema:
Oprati jagode (može i neko drugo bobičasto voće), očistiti ih i iseći na komadiće.
U srednjem tiganju pomešati komadiće jagoda i šećer.
Kuvati na srednjoj vatri, uz često mešanje, dok se šećer ne rastvori, a jagode ne puste sok (oko 10 minuta).
Skloniti posudu s ringle i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
U velikoj činiji umutiti slatku pavlaku i jogurt dok smesa ne postane glatka.
Dodati ohlađenu mešavinu jagoda u činiju i mešati da se sve lepo sjedini.
Sipati smesu u posudu predviđenu za zamrzavanje i zamrznuti najmanje 6 sati ili dok se ne stegne.
Domaći sladoled od čokolade
Sastojci:
240 ml čokoladnog mleka
250 ml slatke pavlake
100 g šećera
1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
U srednjem loncu zagrejati čokoladno mleko, slatku pavlaku i šećer na srednjoj temperaturi, neprestano mešajući, dok se šećer ne rastvori i smesa ne zagreje, ali ne i proključa.
Skloniti lonac s vatre i dodati ekstrakt vanile, a potom smesu promešati.
Sipati smesu u posudu za zamrzavanje i zamrznuti na pola sata.
Posle 30 minuta izvaditi posudu iz zamrzivača i dobro promešati kašikom ili špatulom - cilj je razbiti sve kristale leda.
Vratiti posudu u zamrzivač i zamrznuti na još 3-4 sata ili dok se ne stegne.
Domaći sladoled s borovnicom
Sastojci:
500 g svežih borovnica
150 g šećera
250 ml slatke pavlake
250 ml maslaca
Priprema:
Oprati borovnice i sipati ih u srednju šerpu sa šećerom.
Kuvati na srednjoj temperaturi često mešajući, dok se šećer ne rastvori i borovnice puste sok, oko 10 minuta.
Skinuti šerpu sa vatre i ostaviti mešavinu borovnica da se ohladi na sobnoj temperaturi.
U velikoj posudi umutiti gustu pavlaku i maslac (prethodno bili na sobnoj temperaturi) dok smesa ne postane glatka.
Dodati ohlađenu mešavinu borovnica u činiju i promešati da se sjedini.
Sipati smesu u posudu za zamrzavanje i zamrznuti na najmanje šest sati ili dok se ne stegne.
Domaći sladoled od ananasa i kokosa
Sastojci:
250 ml kokosovog mleka
1 zreli ananas, očišćen i iseckan na sitne komade
250 ml slatke pavlake
100 g šećera
1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
U blenderu izmiksati seckani ananas u pire dok smesa ne bude glatka, a najbolje na što manjoj brzini i što kraće, da ne bi postao sok.
U srednjem loncu zagrejati kokosovo mleko, pavlaku i šećer, neprestano mešajući, dok se šećer ne rastvori i smesa ne zagreje, ali ne i proključa.
Skloniti tiganj s ringle i pomešati pire od ananasa i ekstrakt vanile.
Sipati smesu u posudu za zamrzavanje i zamrznuti na 30 minuta.
Posle pola sata izvaditi posudu iz zamrzivača i dobro promešati mešavinu kašikom da bi se razbili sve kristale leda.
Vratiti posudu u zamrzivač i zamrznuti na još 3-4 sata ili dok se ne stegne.
Domaći sladoled od bele čokolade i maline
Sastojci:
500 g svežih malina
150 g šećera
250 ml slatke pavlake
250 ml mleka
100 g bele čokolade, iseckane
Priprema:
Oprati maline i sipati ih u srednju šerpu sa šećerom.
Kuvati na srednjoj vatri, često mešajući, dok se šećer ne rastvori i maline puste sok, desetak minuta.
Skinuti posudu s ringle i ostaviti mešavinu malina da se ohladi na sobnoj temperaturi.
U posebnom loncu zagrejati mlečnu i belu čokoladu na srednjoj vatri, neprestano mešajući, dok se čokolada ne otopi i smesa ne zagreje, ali ne proključa.
Skinuti lonac s vatre i ostaviti čokoladnu mešavinu da se ohladi na sobnoj temperaturi.
U velikoj činiji umutiti slatku pavlaku i smesu s malinama dok smesa ne postane glatka.
Dodati ohlađenu mešavinu bele čokolade u činiju i mešati da se sve dobro sjedini.
Sipati smesu u posudu za zamrzavanje i zamrznuti najmanje 6 sati ili dok se ne stegne.