Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

UKUSNIJE I JEFTINIJE Napravite sami svoju ledenu poslasticu DONOSIMO PET RECEPATA

26.07.2023. 17:38 18:22
Piše:
Foto: pixabay.com

Domaći sladoled je verovatno najukusniji način da se rashladimo tokom vrelih letnjih dana, a najveći fanovi u ovoj poslastici uživaju i zimi.

S obzirom da ga nikad nije dosta, a da mu pritom ni cena nije za zanemariti, krajnje je vreme da otrčimo u kuhinju i sami napravimo svoj ledeni desert.

Važna napomena: Domaći sladoled može da bude znatno ukusniji od kupovnog. Potrebno je samo malo vremena i veštine.

Pet recepata za domaći sladoled

Domaći sladoled od jogurta s jagodama

Sastojci:

500 g svežih jagoda

150 g šećera

250 ml slatke pavlake

240 ml jogurta

Priprema:

Oprati jagode (može i neko drugo bobičasto voće), očistiti ih i iseći na komadiće.

U srednjem tiganju pomešati komadiće jagoda i šećer.

Kuvati na srednjoj vatri, uz često mešanje, dok se šećer ne rastvori, a jagode ne puste sok (oko 10 minuta).

Skloniti posudu s ringle i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

U velikoj činiji umutiti slatku pavlaku i jogurt dok smesa ne postane glatka.

Dodati ohlađenu mešavinu jagoda u činiju i mešati da se sve lepo sjedini.

Sipati smesu u posudu predviđenu za zamrzavanje i zamrznuti najmanje 6 sati ili dok se ne stegne.

Domaći sladoled od čokolade

Sastojci:

240 ml čokoladnog mleka

250 ml slatke pavlake

100 g šećera

1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

U srednjem loncu zagrejati čokoladno mleko, slatku pavlaku i šećer na srednjoj temperaturi, neprestano mešajući, dok se šećer ne rastvori i smesa ne zagreje, ali ne i proključa.

Skloniti lonac s vatre i dodati ekstrakt vanile, a potom smesu promešati.

Sipati smesu u posudu za zamrzavanje i zamrznuti na pola sata.

Posle 30 minuta izvaditi posudu iz zamrzivača i dobro promešati kašikom ili špatulom - cilj je razbiti sve kristale leda.

Vratiti posudu u zamrzivač i zamrznuti na još 3-4 sata ili dok se ne stegne.

Domaći sladoled s borovnicom

Sastojci:

500 g svežih borovnica

150 g šećera

250 ml slatke pavlake

250 ml maslaca

Priprema:

Oprati borovnice i sipati ih u srednju šerpu sa šećerom.

Kuvati na srednjoj temperaturi često mešajući, dok se šećer ne rastvori i borovnice puste sok, oko 10 minuta.

Skinuti šerpu sa vatre i ostaviti mešavinu borovnica da se ohladi na sobnoj temperaturi.

U velikoj posudi umutiti gustu pavlaku i maslac (prethodno bili na sobnoj temperaturi) dok smesa ne postane glatka.

Dodati ohlađenu mešavinu borovnica u činiju i promešati da se sjedini.

Sipati smesu u posudu za zamrzavanje i zamrznuti na najmanje šest sati ili dok se ne stegne.

Domaći sladoled od ananasa i kokosa

Sastojci:

250 ml kokosovog mleka

1 zreli ananas, očišćen i iseckan na sitne komade

250 ml slatke pavlake

100 g šećera

1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

U blenderu izmiksati seckani ananas u pire dok smesa ne bude glatka, a najbolje na što manjoj brzini i što kraće, da ne bi postao sok.

U srednjem loncu zagrejati kokosovo mleko, pavlaku i šećer, neprestano mešajući, dok se šećer ne rastvori i smesa ne zagreje, ali ne i proključa.

Skloniti tiganj s ringle i pomešati pire od ananasa i ekstrakt vanile.

Sipati smesu u posudu za zamrzavanje i zamrznuti na 30 minuta.

Posle pola sata izvaditi posudu iz zamrzivača i dobro promešati mešavinu kašikom da bi se razbili sve kristale leda.

Vratiti posudu u zamrzivač i zamrznuti na još 3-4 sata ili dok se ne stegne.

Domaći sladoled od bele čokolade i maline

Sastojci:

500 g svežih malina

150 g šećera

250 ml slatke pavlake

250 ml mleka

100 g bele čokolade, iseckane

Priprema:

Oprati maline i sipati ih u srednju šerpu sa šećerom.

Kuvati na srednjoj vatri, često mešajući, dok se šećer ne rastvori i maline puste sok, desetak minuta.

Skinuti posudu s ringle i ostaviti mešavinu malina da se ohladi na sobnoj temperaturi.

U posebnom loncu zagrejati mlečnu i belu čokoladu na srednjoj vatri, neprestano mešajući, dok se čokolada ne otopi i smesa ne zagreje, ali ne proključa.

Skinuti lonac s vatre i ostaviti čokoladnu mešavinu da se ohladi na sobnoj temperaturi.

U velikoj činiji umutiti slatku pavlaku i smesu s malinama dok smesa ne postane glatka.

Dodati ohlađenu mešavinu bele čokolade u činiju i mešati da se sve dobro sjedini.

Sipati smesu u posudu za zamrzavanje i zamrznuti najmanje 6 sati ili dok se ne stegne.

Piše:
Pošaljite komentar
Bjakja je zvanično NAJSKUPLJI sladoled na SVETU! EVO zašto porcija košta preko 6.000 DOLARA

Bjakja je zvanično NAJSKUPLJI sladoled na SVETU! EVO zašto porcija košta preko 6.000 DOLARA

05.07.2023. 11:58 12:08