Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Бјакја је званично НАЈСКУПЉИ сладолед на СВЕТУ! ЕВО зашто порција кошта преко 6.000 ДОЛАРА

05.07.2023. 11:58 12:08
Пише:
Фото: Youtube screenshot/ Guinness World Records

Бјакја (Byakuya), на јапанском језику ,,беле ноћи”, најскупљи је сладолед на свету. Уколико бисте се одлучили да се засладите овом посластицом, морали бисте да платите то задовољство вртоглавих 6.000 долара! Сигурно се питате, шта је тако посебно у вези са овим сладоледом?

Сви ми волимо сладолед, зар не? Без сумње, то је омиљени десерт у коме људи свих узраста уживају лети. Потребан је само један слатки залогај који освежава чула да размази наше чуло укуса. Од ваниле до чоколаде, постоје различити укуси, а свако има своју омиљену комбинацију. Сладоледи су генерално и приступачни, па тако за релативно мало новца можемо уживати у овој летњој посластици.

А сада замислите да морате да платите чак 6.696 долара (преко 700.000 динара) за порцију сладоледа! Већина људи ће рећи да је то немогуће, али веровали или не, постоји такав сладолед који је недавно поставио Гинисов светски рекорд. Сладолед под називом ,,Бјакја” креиран је од стране јапанског бренда ,,Cеllato”, а од недавно носи титулу најскупљег сладоледа на свету.

Овако изгледа промотивни видео ове скупе посластице:

 

Како наводе у компанији, сладолед се прави од јестивог златног листа, белих тартуфа и сирева. Бели тартуф који се користи у сладоледу узгаја се у Алби, у Италији, и кошта скоро 14.505 долара. Остали скупи састојци који се користе у прављењу сладоледа су сир Пармигиано Rеggiano, као и саке талог, то јест остатак од производње сакеа, чувеног јапанског пића. Како кажу, због тога најскупљи сладолед кошта невероватних 6.696 долара.

Идеја иза креације овог сладоледа је да се споје јапански и европски састојци како би се формирао специфичан микс укуса овог сладоледа. Cеllato, компанија која је направила десерт, наводи да робустан мирис белог тартуфа испуњава ваша уста и нос заједно са сложеним, воћним укусом сира Пармигиано Rеggiano.

Представник компаније рекао је тиму из Гиниса да им је требало годину и по дана да развију сладолед. Након много покушаја и грешака, добили су идеалан укус какав су замислили.

„Сврставање у Гинисову књигу рекорда учинило је да се труд исплати”, кажу из ове компаније. Додали су и да планирају да уведу и друге производе који садрже комбинације најфинијих састојака као што су шампањац и кавијар.

Да имате баш много новца, да ли бисте приуштили себи порцију овог необичног сладоледа?

 Агромедиа

Пише:
Пошаљите коментар